САЩ критикуваха в събота становището на висшия съд на ООН, относно израелското присъствие в палестински територии, съобщава "Ройтерс". 

Според Вашингтон това би усложнило усилията за разрешаване на конфликта.

"Бяхме ясни, че програмата на Израел за правителствена подкрепа за селища е едновременно несъвместима с международното право и възпрепятства каузата на мира, каза говорител на Държавния департамент на САЩ в събота в имейл. Въпреки това сме загрижени, че становището на съда ще усложни усилията за разрешаване на конфликта", добави Държавният департамент.

Държавният департамент заяви, че становището на МС, че Израел трябва да се оттегли възможно най-скоро от палестинските територии, е "несъвместимо с установената рамка" за разрешаване на конфликта.

Палестина приветства решението в Хага за израелските селища

Палестина приветства решението в Хага за израелските селища

Според изявлението, такова решение е триумф на справедливостта, която потвърждава, че израелската окупация е незаконна

Вашингтон каза, че тази рамка е взела предвид нуждите на Израел за сигурност, които според него са били подчертани от атаките срещу Израел на 7 октомври от палестинската ислямистка групировка Хамас. Тези атаки убиха 1200, като около 250 души бяха взети за заложници, според израелските данни.

Припомняме, че Международният съд или Световният съд заяви в петък, че израелската окупация на палестински територии и селища е незаконна и трябва да бъде прекратена възможно най-скоро, предоставяйки най-категоричните си констатации досега относно израелско-палестинския конфликт.

Шеф на ООН: Израелските селища се разширяват рекордно

Шеф на ООН: Израелските селища се разширяват рекордно

Разширяването рискува да премахне всякаква възможност за палестинска държава

Очаквано, палестинските власти приветстваха решението.  Палестинското президентство приветства решението "относно правните последици от израелската окупация на палестински земи от 1967 г. насам". Според изявлението, такова решение е триумф на справедливостта, която потвърждава, че израелската окупация е незаконна. 

Израелските лидери твърдят, че териториите не са окупирани в юридически смисъл, защото са на спорни земи, но ООН и по-голямата част от международната общност ги разглеждат като окупирани от Израел територии. През февруари повече от 50 държави представиха своите становища пред съда, като палестинските представители поискаха съдът да установи, че Израел трябва да се изтегли от всички окупирани територии и да премахне незаконните селища.

На 19 юли Международният съд се произнася за израелските действия в Газа

На 19 юли Международният съд се произнася за израелските действия в Газа

Рекордните 52 държави представиха аргументи в така наречения Световен съд относно правните последици