Няма индикации, че Северна Корея може да използва ядрените си оръжия, за да атакува Съединените щати или техните съюзници в близко бъдеще. Това заяви в сряда говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Той направи забележките, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подчерта необходимостта армията на страната да предприеме "незабавна и смазваща ядрена контраатака", когато е необходимо.

"Няма индикации или никаква информация в момента, която да ни накара да вярваме, че някакъв вид действителен удар от Северна Корея е неизбежен", каза Кърби, попитан дали Северът може да се готви да предприеме ядрена атака. Но ние наблюдаваме и наблюдаваме възможно най-добре", каза Кърби на брифинг в Белия дом.

За КНДР натискът да се откаже от ядрените оръжия е обявяване на война

За КНДР натискът да се откаже от ядрените оръжия е обявяване на война

Предупреждение на Пхенян

Северна Корея в неделя изстреля балистична ракета с малък обсег, за която нейните държавни медии по-късно казаха, че е симулация на "тактическа ядрена контраатака".

Пхенян последователно засилва ядрената си реторика от миналата година, когато прие нов закон, който според него ще позволи "превантивна" употреба на ядрени оръжия срещу Южна Корея и САЩ.

Кърби каза, че САЩ остават ангажирани да се ангажират със Севера, но че ще продължат да подобряват отбранителните си способности на фона на продължаващата липса на диалог с Пхенян.

"Отново призоваваме Ким да седне на масата за преговори със Съединените щати, без предварителни условия, каза той. Ние сме готови да говорим за деескалация на напрежението и ядреното разоръжаване на полуострова.

За последно Северна Корея проведе преговори за денуклеаризация със САЩ през 2019 г.

Натискът върху Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия означава "обявяване на война". Това заяви ден по-рано служителят на външното министерство на страната Джо Чол-су.

"Ако някоя сила се опита да приложи пълно, удостоверимо и необратимо ядрено разоръжаване спрямо КНДР, трябва да се има предвид, че ние ще подходим към това решително в съответствие със закона за политиката на ядрените сили на КНДР", подчерта служителят.

Относно въпроса за човешките права той посочи, че колкото повече Съединените щати "отварят фалшива сцена" срещу Северна Корея пред ООН, "толкова повече излагат на показ провала на дипломацията в американски стил, която е анахронична, нереалистична, и объркана за света".

КНДР с пореден ракетен тест

КНДР с пореден ракетен тест

Япония и Южна Корея вече потвърдиха