Натискът върху Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия означава "обявяване на война". Това заяви служителят на външното министерство на страната Джо Чол-су, цитиран от Корейската централна новинарска агенция (KCNA).

"Ако някоя сила се опита да приложи пълно, удостоверимо и необратимо ядрено разоръжаване спрямо КНДР, трябва да се има предвид, че ние ще подходим към това решително в съответствие със закона за политиката на ядрените сили на КНДР", подчерта служителят.

Относно въпроса за човешките права той посочи, че колкото повече Съединените щати "отварят фалшива сцена" срещу Северна Корея пред ООН, "толкова повече излагат на показ провала на дипломацията в американски стил, която е анахронична, нереалистична, и объркана за света".

Ким Чен Ун: Готови сме да отвърнем с ядрено оръжие

Ким Чен Ун: Готови сме да отвърнем с ядрено оръжие

Заплахи от Пхенян

В последните месеци се засилват опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

Северна Корея твърди, че има суверенно право да разработва ядрени оръжия за самоотбрана и че те са необходими за защита на страната пред международните заплахи.

През април 2022 г. КНДР обеща да развива ядрените си сили "с възможно най-бърза скорост". Лидерът на страната Ким Чен-ун вече обеща да ускори развитието на ядрения арсенал на страната си.

Северна Корея тества и крилати ракети

Северна Корея тества и крилати ракети

Четвърти поред ракетни изпитания на КНДР от началото на ученията на САЩ и Южна Корея