Съединените щати обмислят да добавят към програмата си за отпадане на визите България, Румъния, Израел и Кипър, предаде агенция "Ройтерс" с позоваване на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас. Тази програма позволява на гражданите на други страни безвизово пътуване и пребиваване на американска територия до 90 дни.

"Имаме четири страни-кандидатки, които са в процес на подготовка: Израел, Кипър, България и Румъния", заяви Майоркас във вторник по време на събитие на туристическия бранш.

"Ние сме много фокусирани върху програмата", посочи той като добави, че програмата осигурява значителни ползи за икономиката и сигурността.

През септември САЩ добавиха Хърватия към програмата си за премахване на визите. Главният изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Доу заяви, че това е инжектирало 100 милиона долара в американската икономика.

САЩ пускат гражданите на Хърватия до 90 дни без визи

САЩ пускат гражданите на Хърватия до 90 дни без визи

САЩ: Важно признание за споделените икономически интереси и сигурност

"Всеки път, когато добавите една от тези страни, следва бум на пътуванията", увери Доу.

През февруари Майоркас разговаря с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон - тогава двамата са обсъдили възможността за отпадане на визите за България, Хърватия, Кипър и Румъния.

За да участва в програмата за премахване на визите, страната-кандидатка трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграционното правоприлагане, сигурността на документите и управлението на границите.

Отказаните визи за САЩ на българи - за пръв път под 10%

Отказаните визи за САЩ на българи - за пръв път под 10%

Едно от изискванията е делът на отказите за издаване на неимигрантски визи да бъде под 3%. Освен това се изисква надеждност на издаваните документи за пътуване, както и тясно сътрудничество с правоприлагащите органи на САЩ и органите за борба с тероризма.

Към момента в програмата са включени 40 държави.