Военното министерство на САЩ възнамерява да достави на Украйна противоартилерийски радиолокационни станции, патрулни катери и друга военна техника на стойност $125 млн. Това съобщи CNN, позовавайки се на източници в Конгреса и администрацията на САЩ, цитирани от ТАСС.

По техни данни, става дума за половината от новия транш военна помощ за Украйна в размер на $250 млн., които Пентагонът планира да достави на Киев в това число и протовоартелирийски радиолокационни станции и патрулни катери Mark VI. Не се уточнява това в какъв срок ще стане.

"От военното министерство не коментират и не потвърждават предстоящото предоставяне на помощ по линия на сигурността, което се намира за разглеждане в Конгреса", заяви пред телевизията официалният представител на Пентагона подполковник на амераканските ВВС Карл Глисон.

Темата за замразяване от страна на администрацията на САЩ на военната помощ за Украйна е свързана с неудачния опит на демократите от Конгреса да отстранят Доналд Тръмп от президентския пост.

През февруари Тръмп обяви за оставката на зам.-военния министър на САЩ по политическите въпроси Джон Руд. Агенция Bloomberg напомни, че през месец май 2019 г. Руд, заяви пред Конгреса, че за Украйна трябва да отделят $250 млн. за военна помощ, доколкото тя е постигнала успехи в борбата с корупцията. След това администрацията на Тръмп замрази помощта, позовавайки се на опасения именно в тази сфера.