Двама китайци са с повдигнати обвинения за опит да откраднат изследвания за ваксина срещу COVID-19 и интелектуална собственост от стотици компании в САЩ и други страни. Това съобщиха от американското министерство на правосъдието, цитирани от "Франс прес".

34-годишният Ли Сяою и 33-годишният Дон Цзиажи също така са извършвали хакерски атаки срещу правозащитници в САЩ, Китай и Хонконг, уточни заместник главният прокурор, отговарящ за националната сигурност, Джон Димърс.

САЩ сформират коалиция от страни срещу заплахата от Китай и комунистическата партия

САЩ сформират коалиция от страни срещу заплахата от Китай и комунистическата партия

Това обяви държавният секретар Майк Помпео

Хакерите, за които се смята, че са в Китай и са извън обсега на американските правоприлагащи институции, са действали в някои случаи "за собствена лична изгода", а в други в полза на Министерството на държавната сигурност на Китай, отбеляза Димърс по време на пресконференция.

"Киберпрестъпленията, направлявани от специалните служби на китайското правителство, заплашват не само САЩ, но и всяка друга страна, която подкрепя честната игра, международните норми и върховенството на закона", заяви заместник-директорът на ФБР Дейвид Боудич.

Сенатът на САЩ обвини Китай в "цифров авторитаризъм"

Сенатът на САЩ обвини Китай в "цифров авторитаризъм"

Следи, подслушва и цензурира не само своите граждани, но и по целия свят

Американският прокурор Уилям Хислоп заяви, че хакерите са удряли компании по целия свят.

"Компютърните системи на много фирми, лица и агенции в Съединените щати и по света са били хакнати и компрометирани с огромен набор от чувствителни и ценни търговски тайни, технологии, данни и лична информация, които са били откраднати", отбеляза Хислоп.

Министерството на правосъдието на САЩ уточни, че целите на хакерите включват "стотици компании-жертви, правителства, неправителствени организации и отделни дисиденти, духовници и активисти за демокрация и права на човека в САЩ и в чужбина, включително Хонконг и Китай".

САЩ провеждат военноморски учения в Азия на фона на напрежението с Китай

САЩ провеждат военноморски учения в Азия на фона на напрежението с Китай

Игрите са организирани на фона на засилващото се военно съперничество между САЩ и Китай