Държавният секретар на САЩ Майк Помпео разкри надеждите на Вашингтон да изгради коалиция от държави, които "разбират китайската заплаха" и които ще бъдат готови да се противопоставят на Китайската комунистическа партия, докато Пекин започне да "се държи правилно". Първият американски дипломат призова всички световни сили да се присъединят към това усилие.

Сенатът на САЩ обвини Китай в "цифров авторитаризъм"

Сенатът на САЩ обвини Китай в "цифров авторитаризъм"

Следи, подслушва и цензурира не само своите граждани, но и по целия свят

"Искаме всяка страна да работи срещу този вид дейност... Искаме всяка страна да работи заедно с другите за парирането на опитите на Китайската комунистическа партия във всяко едно отношение... Ще работим колективно, за да убедим Китайската комунистическа партия, че не е в интерес на всеки да участва в този вид поведение", коментира Помпео, цитиран от Sputnik.

Той заяви, че САЩ се надяват всички страни, които "разбират свободата и демокрацията", да схванат заплахата, която Китайската комунистическа партия представлява за тях, и да работят за възстановяването на "онова, което по право е наше", без да дава подробности какво има предвид с последното.

САЩ провеждат военноморски учения в Азия на фона на напрежението с Китай

САЩ провеждат военноморски учения в Азия на фона на напрежението с Китай

Игрите са организирани на фона на засилващото се военно съперничество между САЩ и Китай

Помпео похвали хода на Великобритания да забрани оборудване, произведено от китайския технологичен гигант Huawei, в телекомуникационните си мрежи, като го нарече "добро решение", като отново настоя, че компанията предава данните на своите клиенти на китайското правителство.

"Нямаме крайно състояние, което търсим от Huawei. Имаме инстинкт за хората в САЩ, за да се уверим, че (...) личните данни, които принадлежат на американците, няма да отидат в ръцете на Китайската комунистическа партия", отбеляза американският първи дипломат.

Китай и Русия се противопоставят на "еднополюсния свят на САЩ"

Китай и Русия се противопоставят на "еднополюсния свят на САЩ"

Раздор за пандемията

Обединеното кралство по-рано позволи ограничено присъствие на технологията на Huawei в своите 5G мрежи, за голямо неудовлетворение на Вашингтон, но наскоро промени позицията си, като забрани китайската компания във всички свои телекомуникационни мрежи. По-късно Лондон потвърди, че промяната в отношението се дължи на "въздействието на американските санкции" и преоценката на възможностите за сигурност на Huawei от Националния център за киберсигурност, който предупреди, че нови неамерикански чипове, които Huawei наскоро започнаха да използват, не могат да се разглеждат като "надеждни" по отношение на киберсигурността.

Бар: Опасно зависими сме, US компаниите да не работят с Китай

Бар: Опасно зависими сме, US компаниите да не работят с Китай

Google, Microsoft, Yahoo, Apple са показали желание да си сътрудничат с комунистическата партия