Катар и Кувейт потвърдиха пред САЩ, че се присъединят към военноморска коалиция, ръководена от САЩ в Персийския залив, която бе създадена в отговор на поредица от атаки срещу нефтени танкери, заяви американски военен представител, цитиран от "Ройтерс".

Коалицията, базирана до Бахрейн и известна като Международна конструкция за морска сигурност (IMSC), е сформирана след поредица от атаки в началото на тази година и повишен риск от прекъсване на износа на нефт, транспортиран през протока Ормуз.

САЩ обвиниха Иран за атаките, Техеран отрече.

"Катар и Кувейт вече ни казаха, че ще се присъединят, така че е само въпрос на време", обяснява полковникът от американската армия Джон Конклин, началник щаб на коалицията.

Коалицията на САЩ за защита на корабоплаването в Персийския залив започна да патрулира

Коалицията на САЩ за защита на корабоплаването в Персийския залив започна да патрулира

Товарните кораби ще бъдат ескортирани през Ормузкия проток

Конклин допълва, че се очаква да осигурят персонал и патрулни кораби.

Досега коалицията получи безразлична подкрепа с присъединяването на Албания, Австралия, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Обединеното кралство.

В същото време Франция е начело на мисия, ръководена от Европа, независима от морската инициатива, ръководена от САЩ, тъй като някои европейски страни се опасяват, от влошаване на напрежението между САЩ и Иран.

"Доколкото знам, все още никой не се е присъединил към (френската) коалиция и те се опитват известно време, но не са много успешни", коментира Конклин.

Командващият 5-и флот на САЩ вижда продължаващо агресивно поведение на Иран

Командващият 5-и флот на САЩ вижда продължаващо агресивно поведение на Иран

Вицеадмирал Джеймс Малой следи изкъсо иранските крилати и балистични ракети