Министерството на финансите на САЩ обяви, че въвежда санкции за двама от политическите противници, отговорни за гражданската война в Южен Судан, предаде „Ал Арабия”.

Сред лицата, чиито активи ще бъдат замразени, са както военният командир на опозицията Питър Гадет, така и генерал-майор Мариал Чанонг, лоялен към настоящия президент Салва Кийр и ръководител на неговата лична гвардия.

Решението бива оповестено само пет дни, след като американският държавен секретар Джон Кери изненадващо посети разкъсвания от политически, етнически и религиозен конфликт Южен Судан.

Той се срещна с президента Кийр и разговаря с бившия вицепрезидент и настоящ лидер на бунтовниците Риек Мачар, като двамата обещаха да се срещнат още тази седмица, търсейки път за прекратяване на гражданската война.

И двете страни в конфликта все още не са определили дата за преговорите, чийто домакин ще бъде етиопският премиер Хайлемариам Десален. Не е изключено охотата, с която Кийр и Мачар се съгласиха на примирие, да се окаже просто блъф пред първия американски дипломат.

Насилието в Южен Судан не е спирало от декември миналата година, а жертвите на борбата за власт между Кийр и Мачар, в която бяха въвлечени племената динка и нуер, вече надхвърлят 10 000 души. В същото време над 1 милион са бежанците, принудени да се разселят вътре в страната, както и в съседните държави Кения, Етиопия, Уганда и Конго.

На 1 май САЩ и страните от Източна Африка сключиха споразумение за изпращането на допълнителни войски, които да предотвратят нови кръвопролития в Южен Судан.

Към днешна дата Африканският съюз и ООН разполагат с около 9000 миротворци в най-младата държава на световната политическа карта, но дори този брой се оказва недостатъчен за предотвратяване на насилието.