Споразумението на САЩ с Полша за изпращане на 1000 допълнителни войници в страната е отбранителна мярка, необходима за нейната сигурност. Това обяви посланикът на САЩ във Варшава, отговаряйки на обвиненията на Русия, че този ход е агресивен, съобщава "Ройтерс".

Обещанието на американския президент Доналд Тръмп през миналата седмица да изпрати войските в Полша беше стъпка, поискана от полския му колега Анджей Дуда заради руска агресия срещу Полша в миналото, както и за укрепване на отношенията на страната му със Запада.

Москва не одобрява дронове на САЩ в Полша, увеличават военното напрежение

Москва не одобрява дронове на САЩ в Полша, увеличават военното напрежение

Столтенберг приветства "силната ангажираност" на САЩ към европейската сигурност

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков беше цитиран от руските медии през миналата седмица да казва, че ходът на Вашингтон вероятно отразявал "агресивни" намерения.

От своя страна руският депутат Владимир Шаманов, който е бивш командир на руските специални сили, каза, че е загрижен, че американските безпилотни самолети могат да носят ядрени оръжия в определен момент.

В отговор американският посланик в Полша Джорджет Мосбахър заяви, че "това, за което говорим, е само отбранително, даващо възможност на страната да защитава границите си".

САЩ може да разположат още 2000 военни в Полша

САЩ може да разположат още 2000 военни в Полша

Тръмп и Дуда на съвместна пресконференция в Белия дом...

"И историята доказва, особено тук в Полша, че страната трябва да бъде много внимателна по отношение на своите съседи и да може да се защитава", каза тя пред "Ройтерс" по време на посещение във военна база в Западна Полша, където са разположени американски изтребители F-16.

Русия беше повелител на Полша в продължение на почти половин век до рухването на комунизма в Източна Европа през 1989 г., припомня агенцията.

Ала полските тревоги от Русия отново се увеличиха през 2014 г., когато Москва анексира Крим от Украйна и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна.

В отговор на увеличената геополитическа агресивност на Русия, САЩ изпратиха войски в Полша като част от споразумението от 2016 г. в рамките на НАТО. Около 4 500 американски военнослужещи са разположени на ротационен принцип.

"... Говорим за източния фланг на НАТО и нашите отговорности като важни военни съюзници - Полша и САЩ. Искаме да предприемем необходимите действия по отношение на отбраната", посочила Мосбахър.

На среща между Дуда и Тръмп през миналата седмица във Вашингтон, Варшава също така подписа меморандум за сътрудничество с американците във връзка с изграждането на първата ядрена централа в Полша, която се очаква да струва над 26 млрд. долара.

Мосбахър каза, че тя "няма да бъде изненадана", ако САЩ осигурят известно финансиране за строителството на централата, която се очаква да започне да функционира през 2033 г. с капацитет от 1.0-1,5 гигавата.

НАТО инвестира 250 млн. долара в разширяване на военната база в Полша

НАТО инвестира 250 млн. долара в разширяване на военната база в Полша

Ще може да се разполага оборудване на НАТО