Висш американски дипломат отрече твърденията относно предполагаем заговор за дестабилизация на Филипините от страна на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, като бъде свален от власт филипинският президент Родриго Дутерте.

"Няма абсолютно никакъв опит от страна на ЦРУ за подкопаване на държавното ръководство на Филипините", увери американският посланик във Филипините Сун Ким пред чуждестранни кореспонденти по време на медиен форум, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

Отричането от страна на Ким дойде, след като Дутерте отново обвини ЦРУ в заговор за неговото убийство, като заплаши да създаде революционно правителство, твърдейки че комунистически екстремисти и политическата опозиция са обединили силите си, заговорничейки да го свалят от власт.

Дутерте заплаши да изгони посланиците на ЕС и ООН

Дутерте заплаши да изгони посланиците на ЕС и ООН

Страната му е бясна на Запада заради "кражбата на ресурсите ни"

Дутерте, който спечели с подавляващо мнозинство изборите през май 2016 г., спечели уважението на САЩ, близък съюзник на Филипините, допълни Ким.

"Президентът Дутерта спечели изборите по много впечатляващ начин. Ние уважаваме избирането му и в действителност работим много добре с неговата администрация", добави той.

Дутерте посочи ЦРУ като виновници при евентуална негова смърт.

"Що се отнася до мен, ще кажа на филипинците: ако умра, зад това ще стои Америка, ще стои ЦРУ", изтъкна президентът, обвинявайки американската сцецслужба за масираните критики срещу неговото управление, предизвикани от неговата кръвопролитна война срещу наркотиците.

Американският дипломат обаче намекна, че е много по-важно за тях да се съсредоточат върху отношенията между двете страни, отколкото върху публичните изявления.

По думите на посланика, Дутерте му загатнал по време на една от срещите им, че е готов да поддържа тесни и конструктивни взаимноизгодни отношения с Вашингтон.

От юни 2016 г. войната на Дутерте срещу наркотиците коства живота на най-малко 7000 души.