САЩ обявиха, че въвеждат санкции срещу главния финансов посредник на ислямистката групировка ИДИЛ-К в афганистанската провинция Хорасан, която не е прекратявала терористичната си дейност в страната.

Новината за санкциите беше огласена в официално съобщение на американското Министерство на финансите.

"Днешните действия потвърждават решимостта на Съединените щати да попречат на ИДИЛ-К и членовете й да използват международната финансова система за спонсориране на терористични актове в Афганистан и извън пределите му", заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) Андреа Гаки.

"Администрацията на Байдън се ангажира да изкорени мрежите за финансиране на тероризма по целия свят", подчерта тя.

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Този път кървавата баня е в южния град Кандахар

Съобщава се, че финансовият посредник Исматула Калозай, срещу когото са въведени санкциите, е провеждал международни финансови операции за ИДИЛ-К, като задачите му са възлагани от висшето ръководство на ИДИЛ-К. Той е извършвал финансовите транзакции под прикритието на турска компания. Преди това е ръководил схема, базирана в Обединените арабски емирства - чрез нея са препродавани луксозни предмети на международния пазар, а с получаваните суми е финансирана дейността на ИДИЛ-К.

Калозай е извършвал операции за контрабанда на хора, включително лично контрабанда на куриер на ISIS-K от Афганистан в Турция.

С налагането на санкциите цялото му имущество в САЩ се блокира, както и всички юридически лица, от които 50 или повече процента са пряко или косвено притежавани от него. Забраняват се всички транзакции от лица от САЩ или в рамките на Съединените щати, които включват имущество или свързани с Калозай юридически лица.