САЩ отново ще отвори посолство на Соломоновите острови в опит да ограничи влиянието на Китай върху тихоокеанската нация, информират от Би Би Си (BBC).

Решението беше споменато от държавния секретар Антъни Блинкън, по време на посещението му във Фиджи.

Посолството на островите бе затворено през 1993 година.

Щатите прибягват до този ход няколко месеца, след като столицата Хониара беше разлюляна от икономическа криза и анти-китайско настроение.

Малката нация, която се състои от няколко големи вулканични острова на югоизток от Папуа и Нова Гвинея, смени политическата си вярност от Тайван към Китай през 2019 г.

Министър председателят Манасех Соговаре бе подложен на вот на недоверие, седмица след като протестиращи се опитаха да щурмуват парламента и да го свалят от власт.

Малко след това Китай изпрати полицейски съветници, които да обучат полицията на Соломоновите острови. Също така на силите на реда бяха предоставени щитове, каски и палки.

Посещението на Блинкън във Фиджи е първото на американски държавен секретар от четири десетилетия насам. То е част от новата стратегия на САЩ за Тихия океан. Залага се на повече дипломация и увеличаване на сигурността в региона за да се отблъсне натиска на Китай.

"Не сме тук само от съображение за сигурност. Нещата са много по-фундаментални", каза Блинкън.

Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили срещу бунтове

Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили срещу бунтове

Тълпи нахлуха в парламента заради локдаун и подпалиха правителствени сгради, частни сгради и бизнеси