Американските ВМС са изпратили военен кораб през Тайванския проток, който отделя Тайван от Китай, което вероятно ще разгневи Китай във време на напрегнати отношения между Вашингтон и Пекин, съобщава "Ройтерс".

Тайван е сред нарастващия брой горещи точки в отношенията между САЩ и Китай, които включват търговска война, американски санкции и все силовата военна позиция на Китай в Южнокитайско море, където САЩ също провеждат патрули за свобода на корабоплаването.

Вчера Китай предупреди, че е готов за война, ако има някакви действия към независимостта на Тайван, обвинявайки САЩ в подкопаването на глобалната стабилност и осъждайки продажбите на оръжия за острова.

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китайската армия обещава сигурна контраатака, ако страната бъде атакувана

Военният кораб, изпратен през Тайванския проток с ширина 180 км, е идентифициран като USS "Антиетам".

"Преминаването на кораба през Тайванския проток показва ангажимента на САЩ за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион", се казва в изявление на командващия Клей Дос, говорител на Седми флот на американския флот.

"Американският флот ще продължи да плава, да лети и да оперира там, където позволява международното право", допълва той.

Преминаването рискува допълнително повишаване на напрежението с Китай, но вероятно самоуправляващ се Тайван ще го възприеме като знак за подкрепа от администрацията Доналд Тръмп на фона на нарастващото напрежение между Тайпе и Пекин.

След като САЩ продадоха оръжия на Тайван, Китай организира военни учения

След като САЩ продадоха оръжия на Тайван, Китай организира военни учения

Информацията излиза след последната продажба на оръжие от САЩ на Тайван

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че корабът на САЩ е преминал на север през Тайванския пролив в своето плаване за свобода на корабоплаването и Тайван е наблюдавал мисията.

Тайванският президент Цай Инг-уен коментира, че "Тайван не прави компромис по отношение на своята свобода, демокрация и суверенитет."

"Отговорността за пролива и регионалната стабилност е на всяка страна. Китай носи отговорността и ние също ще поемем нашата работа", допълва Цай пред репортери в Тайпе.

Китай засилва натиска си, за да утвърди своя суверенитет над демократичния остров, който смята за провинция и част от "един Китай" и свещена китайска територия.

Австралия сформира нови сили за подпомагане на съседите в региона

Австралия сформира нови сили за подпомагане на съседите в региона

Тихоокеанските поддържащи сили са сформирани в Брисбън

В сряда говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Киан коментира по време на брифинг за "Бяла книга за отбрана", че Китай ще положи максимални усилия за възможно мирно обединение с Тайван.

"Ако има хора, които се осмеляват да се опитат да разделят Тайван от страната, китайските военни ще са готови за война, за да гарантират националния суверенитет, единство и териториална цялост".

Китай многократно изпраща военни самолети и кораби на учения около Тайван през последните няколко години и се опитва да го изолира в международен план.

Това е само началото на въздушните патрули на Китай и Русия, а САЩ ще ги следи
Обновена

Това е само началото на въздушните патрули на Китай и Русия, а САЩ ще ги следи

Пентагонът: Ангажиментът на САЩ за защита на съюзниците ни е неразрушим