Въоръжените сили на Китай и Русия ще продължат да развиват сътрудничество и да провеждат съвместни операции.

Официалният представител на Министерството на отбраната на КНР, старши полковник Ву Киан, обяви това в сряда по време на представянето на "Бялата книга за националната отбрана на Китай в новата ера", съобщава ТАСС.

"По отношение на практиката на провеждане на стратегически патрулиращи операции, в бъдеще двете страни ще разрешат това чрез двустранни консултации. Под стратегическото ръководство на лидерите на двете страни армията ще продължи да развива отношенията си", обяснява той.

Според южнокорейската информационна агенция "Йонхап", позовавайки се на южнокорейския президентски офис, руски военнослужещ заявил пред южнокорейски представител на отбраната, че руските военни самолети, са "влезли в район, който не е бил планиран поради неизправност в устройство", коментира Йоон До-хан, висш служител в южнокорейския президентски офис.

Русия и Китай с първи съвместен патрул в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия и Китай с първи съвместен патрул в Азиатско-Тихоокеанския регион

Китай определя зоната на прелитане за международна, без значение какво самоопределя Южна Корея

САЩ ще наблюдават ситуацията със съвместния патрул на руската и китайската авиация. От своя страна Пентагонът уверява, че е ангажиран със защитата на съюзниците си.

Вашингтон ще проследи развитието на събитията поради факта, че за първи път руски самолети на аерокосмическите сили и китайските военновъздушни сили осъществяват съвместни въздушни патрули в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на прес-секретаря на Пентагона Дейвид Истбърн.

Той отбеляза, че САЩ "си сътрудничат тясно" с Южна Корея и Япония. Според Истбърн, Вашингтон "ще продължи да наблюдава ситуацията". Говорителят на Пентагона уверява, че "ангажиментът на САЩ за защита на съюзниците ни е неразрушим".

Япония недоволства от Южна Корея и Русия за нарушение на въздушно пространство

Япония недоволства от Южна Корея и Русия за нарушение на въздушно пространство

Изпратили изтребители във връзка с инцидента между Москва и Сеул

Според военния кореспондент на БиБиСи Джонатан Маркус, първият "съвместен въздушен патрул", включващ руски и китайски самолети с далечни разстояния в Азиатско-тихоокеанския регион, изпраща мощен сигнал за развитието на военните отношения между Москва и Пекин.

На свой ред това е отражение на все по-тесните икономически и дипломатически връзки между двете страни, които, въпреки че все още имат точки на напрежение, все повече се сближават. Те в общи линии споделят сходен, враждебен към западната либерална демокрация мироглед, нетърпеливи да популяризират алтернативен модел, защитавайки собствения си национален суверенитет.

Това представлява огромно предизвикателство за американската стратегия. Кошмарът във Вашингтон е все по-тясна връзка между Русия и нарастващ Китай, който изглежда, че ще надмине САЩ като технологична и икономическа сила в следващите години.

Вчера Министерство на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първия си съвместен въздушен патрул в Азия.

Министерството на външните работи на Южна Корея привика заместника на руския посланик, за да изрази недоволството си от действията на руски стратегически бомбардировачи, които са нарушили въздушното пространство на страната.

Южнокорейските самолети са извършили предупредителни изстрели. Русия отрича нейни самолети да са извършили нарушения. Япония в същото време недоволства от действията на Южна Корея и Русия.

Москва връчи протестна нота на военното аташе на Южна Корея за въздушна хулиганщина.

САЩ атакуват: Китай застрашава мира в Югоизточна Азия

САЩ атакуват: Китай застрашава мира в Югоизточна Азия

Поведението му било "насилническо"