Руското министерство на отбраната отрича стратегически бомбардировачи да са нарушавали южнокорейското въздушно пространство и обвинява южнокорейските изтребители в извършване на опасни маневри, които заплашват руски самолет, съобщава РИА, цитирана от "Ройтерс".

Представители на отбраната в Сеул заявиха по-рано, че южнокорейските военновъздушни сили са изстреляли 2 пъти стотици предупредителни изстрели към руски военни самолети, които незаконно са влезли във въздушното пространство на Южна Корея във вторник.

Руското министерство на отбраната отрича това и заявява, че южнокорейските пилоти не са комуникирали с руските бомбардировачи. Това не е първият случай, когато южнокорейските пилоти се намесват в руски военен полет над неутрални води в Японско море, съобщават от руското министерство.

Япония недоволства от Южна Корея и Русия за нарушение на въздушно пространство

Япония недоволства от Южна Корея и Русия за нарушение на въздушно пространство

Изпратили изтребители във връзка с инцидента между Москва и Сеул

"В района на островите Докдо (Такешима) южнокорейски изтребители F-15 се приближиха до руски самолети, извършвайки непрофесионални маневри, пресичайки курса на руски стратегически ракетоносачи и създавайки заплаха за тяхната сигурност", заявява министерството.

Подчертава се че маршрутът е в съответствие с международните правила - повече от 25 километра от островите Докдо - и бомбардировачите не се отклоняват от плана.

Русия обяснява, че всичко това се отнася до някаква спонтанно установена "зона за идентификация на противовъздушната отбрана".

"Такива "зони" не са предвидени от международните правила и не са признати от Руската федерация, което многократно е докладвано на южнокорейската страна по различни канали", подчертава Русия.

"Не е имало никаква "предупредителна стрелба" от страна на южнокорейските изтребители. Ако руските пилоти бяха почувствали заплаха за сигурността си, отговорът нямаше да закъснее".

Южна Корея стреля 2 пъти по руски самолети, нарушили въздушното й пространство
Обновена

Южна Корея стреля 2 пъти по руски самолети, нарушили въздушното й пространство

Руските самолети са придружавани от китайски