Министерството на външните работи на Южна Корея призова заместник-посланика на Русия в Южна Корея да изрази "дълбока загриженост" за инцидента, свързан с нарушаване на въздушното пространство на Южна Корея от два руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС и разузнавателен самолет за ранно предупреждение и контрол А-50, съобщава министерството, цитирано от "Спутник".

Според министерството, представителят на руското посолство Максим Волков е призован, защото "проникването на руски военни самолети в корейското въздушно пространство не само вреди на отношенията на приятелство и доверие между двете страни, но е и в противоречие с международните норми."

По-рано, ръководителят на службата за национална сигурност на Южна Корея заяви, че Сеул определя ситуацията като "изключително сериозна" и предупреди, че "ако подобно поведение се повтори, ще предприемем много по-строги мерки".

Русия отрича нейни самолети да са нарушавали южнокорейско въздушно пространство

Русия отрича нейни самолети да са нарушавали южнокорейско въздушно пространство

Не е имало предупредителна стрелба, при заплаха руският отговор не би закъснял

Руското министерство на отбраната отговори, че Ту-95 не са се отклонявали от траекторията на полета си и отбелязва, че самолетите летят в пълно съответствие с международните разпоредби.

Руските военни обвиниват южнокорейските F-15 в "непрофесионални" маневри и поведението им е заплаха за безопасността на бомбардировачите. Министерството на отбраната също така отхвърля твърденията на южнокорейската страна за "предупредителни изстрели".

Малко по-късно и японските сили за самоотбрана заявиха, че са изпратили изтребители, за да прихванат руските самолети, както и китайски самолети.

По-рано същия ден Токио възрази срещу южнокорейските военни за прихващането на руските самолети, заявявайки, че въпросното въздушно пространство е японска територия и подаде протест срещу Сеул и срещу Москва.

"Такешима е територията на Япония", заяви японският външен министър Таро Коно пред репортери, коментирайки оспорвания архипелаг в Японско море.

"Япония трябваше да предприеме действия срещу руски самолет, който е влязъл в японското въздушно пространство. Несъвместимо е с позицията на Япония, че Южна Корея предприема каквито и да е стъпки по този въпрос", обяснява Коно.

Япония недоволства от Южна Корея и Русия за нарушение на въздушно пространство

Япония недоволства от Южна Корея и Русия за нарушение на въздушно пространство

Изпратили изтребители във връзка с инцидента между Москва и Сеул