На военното аташе на Южна Корея е връчена протестна нота във връзка с незаконните и опасни действия на пилотите на южнокорейски изтребители, обяви командирът на далекобойната авиация на Русия генерал-лейтенант Сергей Колибаш, цитиран от местни медии.

По-рано днес Министерството на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първия в съвместен въздушен патрул в Азия. Министерството на външните работи на Южна Корея привика заместника на руския посланик, за да изрази недоволството си от действията на руски стратегически бомбардировачи, които са нарушили въздушното пространство на страната. Южнокорейските самолети са извършили предупредителни изстрели. Русия отрича нейни самолети да са извършили нарушения. Япония в същото време недоволства от действията на Южна Корея и Русия.

Южна Корея стреля 2 пъти по руски самолети, нарушили въздушното й пространство
Обновена

Южна Корея стреля 2 пъти по руски самолети, нарушили въздушното й пространство

Руските самолети са придружавани от китайски

"На военното аташе на Република Корея беше връчена нота във връзка с днешния инцидент, свързан с незаконните и опасния действия на пилотите на южнокорейските самолети", подчерта Колибаш.

По думите му руските самолети стриктно са следвали предварително зададения маршрут.

Според обективна информация руските самолети не са нарушили въздушното пространство на Южна Корея и Япония. Следователно действията на пилотите на Южна Корея трябва да се разглеждат като въздушна хулиганщина, подчерта генералът.