Американският държавен секретар Рекс Тилърсън попитал европейските си колеги защо американските гласоподаватели и данъкоплатци трябва да ги е грижа за конфликта в Украйна. Това разкри френският външен министър, цитиран от "Ройтерс".

Новата американска администрация на президента Доналд Тръмп загатна, че може да бъде по-малко ангажирана на международната сцена в сравнение с някои от своите предшественици, казвайки на съюзниците си, че САЩ ще поставят интересите си на първо място.

Френският първи дипломат Жан-Марк Еро уточни, че Тилърсън открито поставил под въпрос защо "американските данъкоплатци" трябва да бъдат загрижени за Украйна, която беше опустошена от конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната през последните три години.

Жан-Марк Еро отговорил на Тилърсън следното: "В интерес на американските данъкоплатци е да има Европа, която е сигурна и е силна политически и икономически... Вие не искате слаба Европа, разбита на парчета и слаба."

Западът наложи санкции на Русия през 2014 г. заради анексирането на Крим от Украйна и нейната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. В конфликта загинаха повече от 10 хил. души.

Киев и НАТО твърдят, че Москва подклажда боевете, подкрепяйки сепаратистите с войници и оръжия, обвинение, което тя отрича.

Тилърсън поставил въпроса по време на срещата на външните министри на страните от Г-7, в която членуват САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада. Бившият шеф на американския петролен гигант ExxonMobil отлетя за Москва веднага след срещата и засега не е коментирал думите си за Украйна.

В заключителното комюнике от срещата на Г-7 се изтъква, че споразумението за прекратяване на огъня в Украйна, сключено в Минск през 2015 г., не е било изцяло изпълнено, добавяйки, че Русия не прави достатъчно, за да помогне за възстановяване на мира.

"Поведението на Русия не е в съответствие с основания на правила международен ред", се подчертава в комюникето на Г-7.