САЩ планират да наложат нови санкции на режима на Башар Асад, за да увеличат натиска върху Дамаск, съобщават от Държавния департамент, цитирани от „Франс прес".

Една от ключовите форми за натиск е икономическите санкции, които в следващите дни или много скоро ще бъдат засилени с допълнителни санкции, както срещу сирийското правителство, така и срещу тези, които подкрепят усилията на режима да репресира собствения си народ, каза официален представител от департамента.

Представителят говори по време на посещението на Държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън в западната африканска страна Гана, където присъства на погребението на президента Джон Ата Милс.

Клинтън трябва да посети за кратко Бенин преди да отлети за Истанбул, където ще проведе разговори за сирийската криза.

На 18 юли финансовото министерството на САЩ обяви мерки срещу 29 души от сирийския режим, включително министри от финансите, икономиката, правосъдието и информацията, също така управители от централната банка.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Дейвид Кохен описа хода като част от „твърд ангажимент" да се притиска режима на Асад, за да „прекрати клането и напусне властта".