САЩ са поставяли подслушвателни устройства в рутери, сървъри и други компютърни устройства, изнасяни за международния пазар, изненадващо съобщи Едуард Сноудън. Бившият компютърен специалист в американската държавна Агенцията за национална сигурност направи поредното си разкритие, което по всяка вероятност ще смути милиони интернет потребители по целия свят.

Той цитира доклад на разузнавателното бюро от 2010 година, в който се говори, че то периодично получава направо от производителите, или умишлено прихващата техниката, преди тя да бъде изнесена от страната, за да инсталира в нея устройства за проследяване, послушване и наблюдение. След като манипулацията стане факт, фабричните опаковки на изделията се възстановяват и едва тогава те биват изпращани до международни клиенти.
Така американската агенцията получава пълен достъп до целите компютърни мрежи на базирани извън страната търговски дружества, обществени и държавни институции.

Според журналиста Глен Грийнуолд, който е един от малцината, с които Едуард Сноудън си сътрудничи, чрез поставянето на устройство, което може да бъде определено като „електронен маяк”, АНС може да разпознае дадена мрежа, след което да задейства заложените в нея тайни механизми за проучване и контрол.

Грийнуолд, който от няколко години се занимава с дейността на американската разузнавателна служба, е бивш журналист от вестник „Гардън”, а понастоящем е главен редактор на новинарския сайт „Интерсепт”, който се занимава изключително с документите, изнесени от преселилия се в Русия компютърен специалист. Името му нашумя покрай шпионския скандал от декември миналата година, когато стана ясно, че разузнаването на Швеция е изпращало на Вашингтон секретни данни за съседна Русия.

Скандалът е особено любопитен на фона на „шпионската война”, която САЩ обявиха на Китайската народна република преди две години. Тогава Вашингтон прокара закон, който забранява държавните институции да купуват произведени в Китай електронни устройства, тъй като те биха могли да съдържат вградени устройства за следене, доставящи информация на китайските служби.

Под удара на властите попаднаха компаниите „Зи Ти И” (ZTE) и „Хуауей” (Huawei), като миналата година последната дори обяви, че се изтегля от американския пазар. Очаква се отговор на китайците след като от днес официално е известно, че демократичните САЩ са правили точно това, в което обвиняват комунистически Китай.