Шефът на НАТО обяви, че САЩ са поискали помощта на Алианса в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) в Близкия изток, като по-конкретно става въпрос за предоставяне на разузнавателни самолети AWACS, съобщава „Ройтерс”.

НАТО не участва пряко в борбата срещу ислямистите в Сирия и Ирак, като САЩ предвожда коалиция от държави, която включва всички 28 страни членки на НАТО. Натовската членка Турция споделя много дълга граница с Сирия и Ирак.

„Ние получихме искане от САЩ да осигурим подкрепа на усилията на коалицията, като им помогнем с натовски разузнавателни самолети AWACS, като сега разглеждаме това искане”, разкри шефът на НАТО по време на пресконференция.

Столтенберг посочил, че министрите на отбраната от НАТО щели да обсъдят искането на САЩ на срещата си в началото на февруари, въпреки че няма краен срок за взимането на решение.

AWACS извършва наблюдение на въздушното пространство в радиус от повече от 400 км и предава информация чрез специални устройства на наземни, морски и въздушно базирани командни пунктове.

НАТО вече е изпратил AWACS на Турция, за да укрепи въздушната отбрана на Анкара по границата ѝ със Сирия. Засега не е ясно дали тези самолети ще играят двойна роля.