Съединените щати предупреждават за продължаващи атаки срещу търговски кораби в Червено море.

Централното командване на САЩ посочва, че са били извършени четири нападения срещу три отделни търговски кораба, опериращи в международни води в южната част на Червено море. Плавателните съдове са свързани с 14 отделни държави.

Американският разрушител USS Carney e отговорил. на сигналите за помощ от корабите и им е оказал помощ.

Около 9:15 ч. сутринта местно време в йеменската столица Сана разрушителят е открил атака с противокорабна балистична ракета, изстреляна от контролираните от хутите райони на Йемен към кораба M/V Unity Explorer, която е нанесла удар в близост до кораба. Плавателният съд плава под флага на Бахамите и е собственост на Великобритания. На борда му има моряци от две държави. Carney e засякъл атаката при патрул патрулира в Червено море.

Американски военен и израелски товарни кораби са били ударени в Червено море

Американски военен и израелски товарни кораби са били ударени в Червено море

Хутите поеха отговорност за атаките, извършени заради Газа

Централното командване на САЩ съобщава и че приблизително в 12:00 ч. и докато е в международни води, Carney e свалил дрон, изстрелян от контролирани от хутите райони в Йемен. Дронът се е насочил към разрушителя, въпреки че конкретната му цел не е ясна. Не са нанесени щети на американския кораб.

При отделна атака в приблизително 12:35 ч., Unity Explorer e сигнализирал, че е поразен от ракета, изстреляна от контролирани от хутите райони в Йемен. Carney e отговорил и на този сигнал за помощ. При оценката на щетите разрушителят е засякъл втори дрон, който е бил унищожен, без да нанесе щети.

Unity Explorer съобщава за леки щети от ракетния удар.

Около 15:30ч. корабът М/В Нomep 9 е поразен от друга ракета на йеменските хути, докато е оперирал по международните морски пътища в Червено море. Корабът за насипни товари, плаващ под панамски флаг, е притежаван и управляван от Бермудите и Обединеното кралство. Той е докладвал за щети, но не и за жертви.

Дронове и експлозия в Червено море

Дронове и експлозия в Червено море

Информация на британската агенция за морски търговски операции

В 16:30 ч. корабът M/V Sophie II е изпратил сигнал за помощ след удар от ракета. При оказването на помощ разрушителят Carney е свалил друг дрон, насочен в неговата посока. Sophie II плава под панамски флаг, а екипажът му е от осем държави.

"Тези атаки представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност. Те застрашиха живота на международни екипажи, представляващи множество страни по света", подчертават от Централното командване на САЩ.

Вашингтон посочва и че има основания да счита, че тези атаки, макар и извършени от хутите в Йемен, са инициирани от Иран.

Съединените щати ще обмислят всички подходящи отговори в пълна координация с международните си съюзници и партньори.

Американски боен кораб спаси танкера "Сентръл парк" от въоръжени мъже
Обновена

Американски боен кораб спаси танкера "Сентръл парк" от въоръжени мъже

Нападателите са задържани