Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди в понеделник съобщенията, че Израел е убил висш командир на "Хамас", съобщава Fox News.

Съливан каза, че Израел е постигнал "значителен напредък" срещу "Хамас", като е разбил батальони и е убил хиляди бойци.

Третият командир на "Хамас" Марван Иса беше убит при израелска операция миналата седмица.

"Останалите висши лидери се крият, вероятно дълбоко в мрежата от тунели на Хамас, и справедливостта ще дойде и за тях", каза Съливан.

Съливан е първият държавен служител, който потвърждава смъртта на Иса.

Израел ликвидира командир на "Хамас" в Газа

Израел ликвидира командир на "Хамас" в Газа

Според палестински здравни служители са били убити още четирима души

Неговите коментари идват часове след като израелските сили атакуваха болница Шифа в град Газа, с обвинението, че бойците на "Хамас" я използват като база.

Военните заявиха, че са убили Фаик Мабху, висш служител на "Хамас" по вътрешната сигурност. При операцията беше убит и израелски войник. Мабхух е управлявал и ръководил бойните действия от вътрешността на болничния комплекс.

Междувременно министерството на здравеопазването на Газа обвини израелската армия, че е насочила оръдеен и ракетен огън към сграда, използвана за специализирани хирургии.

Съливан каза, че е ясно, че бойците на "Хамас" отвръщат на израелските войници от болницата.

"Видяхме как "Хамас" по време на този конфликт използва цивилни съоръжения, включително болници, за съхранение на оръжия за командване и контрол и за настаняване на бойци, каза Съливан. Това допълнително затруднява Израел, който с много малко военни трябва да се справи."

Израел нахлу в същия медицински център през ноември, след като твърдеше, че "Хамас" крие основен команден и контролен център във и под комплекса. Той разкри тунел, водещ до подземен бункер под болницата, и някои оръжия, открити вътре.

Министерството казва, че около 30 000 души се приютяват в болницата, включително пациенти, медицински персонал и хора, които са напуснали домовете си, търсейки безопасност.

Байдън и Нетаняху с първи разговор от 15 февруари за Газа

Байдън и Нетаняху с първи разговор от 15 февруари за Газа

На фона на напрежение между Израел и неговия най-твърд съюзник относно начина, по който Нетаняху се справя с войната

Контраадмирал Даниел Хагари, главният военен говорител на Израел, каза, че пациентите и медицинският персонал могат да останат в комплекса и че има безопасен проход за цивилни да напуснат.

Припомняме, че коментарите на Съливан идват на фона на нарастващата загриженост в администрацията на Байдън относно бъдещата офанзива на Израел в южния град Рафах, където около 1,5 милиона палестинци са намерили убежище.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се съгласи в понеделник да изпрати екип от израелски служители във Вашингтон, за да обсъдят въпроса със служители на администрацията на Байдън.

"Стигнахме до момент, в който всяка страна изяснява на другата своята гледна точка", каза Съливан.

Египет иска САЩ да разясни на Израел последствията от операцията в Рафах

Египет иска САЩ да разясни на Израел последствията от операцията в Рафах

Повече от милион души, разселени от войната в Газа, са потърсили подслон в Рафах