САЩ изпраща бойни кораби в Карибите, за да спре незаконните доставки наркотици, съобщава БиБиСи. "Не трябва да оставяме картелите с наркотици да експлоатират пандемията и да застрашат живота на американците", заяви президентът Доналд Тръмп.

Този ход идва седмица, след като САЩ обвиниха президента на Венецуела Николас Мадуро и други висши служители в страната в "наркотероризъм". Наводнили САЩ с кокаин и използват наркотици като оръжие, за да подкопаят здравето на американците.

Беше предложена награда в размер на 15 милиона долара за информация, водеща до ареста на Мадуро.

Венецуелското правителство нарече действията на САЩ "отклонение" от настоящата пандемия, разпространяваща се около САЩ - и света като цяло. Американското военно разгръщане допълнително ще ескалира напрежението между двете държави.

Вашингтон отдавна обвинява венецуелския президент, че ръководи корумпиран и брутален режим, обвинение, което той многократно отхвърля. Той подкрепя опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен президент миналата година.

САЩ дават до 15 млн. долара награда за информация за Мадуро

САЩ дават до 15 млн. долара награда за информация за Мадуро

Също и до 10 млн. долара за още четирима венецуелски властници

Но разполагането на САЩ идва два дни, след като американският държавен секретар Майк Помпео предложи да отмени осакатяващите санкции срещу Венецуела, ако Мадуро и Гуайдо се съгласят на споразумение за споделяне на властта.

Според плана на САЩ левият президент на Венецуела ще "отстъпи" и преходният съвет ще управлява до нови избори. САЩ наложи последния кръг от обширни санкции срещу Венецуела миналата година в опит да принуди Мадуро да се оттегли.

Президентът Тръмп направи това съобщение в Белия дом в сряда. "Днес Съединените щати започват усилени операции за борба с наркотиците в Западното полукълбо, за да защитят американския народ от смъртоносното нападение с незаконни наркотици".

Тръмп добави, че САЩ си сътрудничат с 22 държави-партньори, което дава възможност на южното командване на САЩ да "засилят надзора, прекъсването и изземването на наркотици и да предоставят допълнителна подкрепа за усилията за ликвидиране, които продължават в момента с рекордни темпове".

"Разгръщаме допълнителни разрушители на ВМС, бойни кораби, самолети и хеликоптери, бреговата охрана и самолети за наблюдение на ВВС, удвоявайки възможностите си в региона", заяви американският президент.

"Доналд Тръмп днес се опита да отвлече вниманието ... като създаде ескалация на изявленията и ескалация с Венецуела", заяви президентът Мадуро. "Ще останем тук спокойно ... присъстваме на пандемията, контролирайки пандемията."

САЩ с план за Венецуела: Оттегляне на Мадуро и Гуайдо и отмяна на санкциите

САЩ с план за Венецуела: Оттегляне на Мадуро и Гуайдо и отмяна на санкциите

Планът включва отмяна на санкциите, ако президентът Николас Мадуро и опонентът му Хуан Гуайдо се оттеглят