Пентагонът иска да увеличи присъствието си в Рота (Кадис) с 50%, засилвайки ролята на основна военноморска база на САЩ в Южна Европа. Целта според военни и дипломатически източници е да се увеличат разрушителите от класа "Арли Бърк", разположени в базата в Кадис, от четири на шест, в допълнение към замяната на сегашните с по-модерни кораби, оборудвани с хеликоптери. Ако това усилване бъде одобрено, то ще включва разполагането на още 600 войници в Рота и ще наложи реформа на двустранното споразумение между Испания и САЩ, което датира от 1988 г. и вече е изменяно три пъти, съобщава El Pais.

Според военните източници, целта на ВМС на САЩ, е да разполага с пълна ескадра от разрушители в базата в Кадис и да гарантира, че т. нар. Разширени военноморски сили, разположени в Европа или FDNF-E (Forward Deployed Naval Force-Europe) разполагат с всичко необходимо. Рота има достатъчен капацитет да приюти още два кораба, а за корабостроителницата Навантия, която отговаря за редовната поддръжка във военноморската база, би означавало работно натоварване.

Правителствените източници твърдят, че въпреки че въпросът е разгледан на техническо ниво, той не е повдигнат политически. Във всеки случай, добавят те, не е възможно да се започнат преговари по въпрос от такова значение, докато след приключване на инвестицията има правителство с пълни правомощия, а не функции.

Това, което правителството е готово да приеме без проблеми, е замяната на четирите разрушителя, пристигнали в Рота между 2014 и 2015 г. (USS Carney, USS Donald Cook, USS Porter и USS Ross), с по-модерни, които ще пристигнат поетапно от следващата година до 2022 година.

За разлика от предишните, новите кораби ще бъдат оборудвани със Sikorsky SH-60 Seahawk от клас "Ромео", така че Рота ще приеме и военноморски вертолети. Въпреки че това звено не е сред 12-те споменати в приложението към настоящото двустранно споразумение, в което подробно са описани всички разрешения за употреба, предоставени на Съединените щати в базите в Рота и Морон де ла Фронтера (Севиля), правителството се основава на правни доклади, които гарантират, че хеликоптерите са част от корабите и неявно са включени в договора.

В тези доклади се стига до заключението, че не е необходимо да се променя или изпраща в парламента за одобрение, въпреки че конгресът ще бъде информиран. Във всеки случай, добавят същите източници, броят на упълномощения американски персонал в базата в Кадис няма да бъде надвишен: 4,250 военни и 1000 цивилни.

Но пристигането на още два разрушителя ще задължи реформиране на споразумението, да се разшири броят на корабите и да се повиши броят на персонала. Като международен договор ще е необходимо да се получи разрешението на конгреса, както при предишните реформи, през 2002 г. (да се включат информационните служби на ВМС и ВВС), 2012 г. (четирите разрушителя) и 2015 г. (силите за бързо реагиране на морската пехота).

Испания изтегля фрегатата си от ударната група на САЩ в Персийския залив

Испания изтегля фрегатата си от ударната група на САЩ в Персийския залив

Учението е да обиколят света, а не други мисии в зона на ескалация между САЩ и Иран

Педро Санчес заяви испанско участие в международни мисии (Афганистан, Ирак, Ливан или Мали) и прехвърляне на базите Рота и Морон де ла Фронтера по време на кратък разговор с американския президент Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Лондон. Тръмп смекчи критиките си за малките инвестиции на Испания в отбрана (0,92% от БВП), въпреки че предупреждава страните, които не изпълняват целта да отделят 2% за военни разходи.

Американските разрушители в Рота са част от ракетния щит на НАТО, предназначен да се справи с хипотетична атака от Иран или Северна Корея. Те изпълняват и други мисии, съюзнически и едностранни на САЩ, като патрулиране на Черно море с цел възпиране на Русия или намеса в конфликта в Сирия.

През април 2017 г. американските USS Porter и USS Ross изстрелват крилати ракети срещу военни съоръжения в Дамаск като отмъщение за използването на химическо оръжие от Башар Асад.

В писмо до колегата си Маргарита Роблес,  министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър благодари, че "Испания приветства американските сили, присъстващи в базите Морон и Рота", както и за испанското сътрудничество в НАТО и в коалицията срещу "Ислямска държава".

"Надявам се да разширим сътрудничеството си за постигане на мир и глобална сигурност", допълва той.

Като жест към съюзниците, испанското правителството удължи присъствието на ракетните системи "Пейтриът" в югоизточна Турция за шест месеца, за да се справи с хипотетична атака от режима на Дамаск.

Във военно отношение мисията стана безполезна, тъй като заплахата не съществува отдавна и Италия изтегли системите си, след като и Франция го направи и оставиха Испания сама.

Но испанските "Пейтриът" позволяват на НАТО да поддържа мисията жива и да обяснява, че солидарността с Турция се запазва, въпреки дълбоките различия между съюзниците за турската офанзива в Северна Сирия.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море