Администрацията на САЩ ще изпрати междуведомствена делегация за обсъждане на напрежението покрай Украйна в Брюксел, София и Букурещ от 7 до 11 февруари, информира БГНЕС.

Съветникът Дерек Шолет от Държавния департамент на САЩ ще оглави делегацията.

Посещението в трите държави се явява продължение на поредица дипломатически усилия за съюзническа подкрепа по украинския въпрос

Желаният ефект от посещението е диалогът да допринесе за дипломатически изход от международната конфликтна ситуация.

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Вашингтон не бил загрижен за сигурността на Украйна, а за овладяването на Русия

Темата, която се очаква да бъде дискутирана в България, е стратегическият диалог, а в Румъния - двустранният дипломатически диалог и разполагането на допълнителни американски части.

Белгийските теми по сигурността са с представители на НАТО и ЕС, включително относно допълнителни санкции срещу Русия, допълва БГНЕС.

Припомняме, че българският министър на отбраната ген. Стефан Янев заяви, че на българска територия разполагането на чужди военни части става с решение на българското правителство.

Той увери също, че разполагане на допълнителни войски на НАТО в България не се налага. Американските военнослужещи в България начисляват 200 души и са част от планирани учения.

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика

В България - До 10 испански Eurofighter и 200 войници, 2 холандски F-35, по споразумение САЩ могат да поддържат до 2500 войници