Американската администрация по храните и лекарствата разреши във вторник използването на бустер ваксина на Pfizer срещу COVID-19 за деца на възраст от 5 до 11 години, съобщи "Ройтерс".

В САЩ обмислят да разрешат ваксината на Pfizer и за деца под 5 г.

В САЩ обмислят да разрешат ваксината на Pfizer и за деца под 5 г.

Очаква се препаратът да бъде наличен до края на февруари

Предстои обаче Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) вда одобрят официално решението за ваксините, преди те да могат да бъдат приложени.

Деца под петгодишна възраст все още не отговарят на условията за ваксина срещу COVID-19 в Съединените щати.

Правителството на САЩ настоява отговарящите на условията американци да получат бустери заради данните, които показват, че имунитетът на ваксината намалява с течение на времето, и наскоро разреши втори бустер за хора на 50 и повече години. Около 102,3 милиона души вече са получили първа бустер доза.

Не е ясно колко родители ще изберат децата им в тази възрастова група да получат трета доза. Само 28,8% от децата на възраст от 5 до 11 години са напълно ваксинирани, според данните на CDC. От всички групи това е най-малко ваксинираната.

САЩ отлагат разрешението на ваксината на Pfizer за деца под 5 г.

САЩ отлагат разрешението на ваксината на Pfizer за деца под 5 г.

FDA иска повече време, преди да проведе заседанието си

CDC е насрочил среща на външни съветници за обсъждане на усилвателите на ваксините в четвъртък. Последната дума за администрирането на ваксините има директорът на агенцията.