САЩ прехвърлят конфискувани руски активи на Украйна.

"Днес обявявам, че за първи път в историята съм разрешил прехвърлянето на конфискувани руски активи за използване от Украйна", цитира CNN главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Тези активи бяха конфискувани веднага след като през април 2022 г. САЩ обявиха, че са установили, че руският олигарх Константин Малофеев е направил опит да заобиколи санкциите и беше обвинен за това. преди дни съд разреши на прокуратурата да запорира имуществото на Малофеев.

Гарланд направи това изявление във Вашингтон по време на среща с украинския главен прокурор Андрий Костин. Според Костин активите на стойност 5,4 млн. долара ще отидат за възстановяването на Украйна. 

"Руските военнопрестъпници няма да намерят убежище в САЩ", заявява още Гарланд и прави заявление, че това прехвърляне на активи е "само първата капка в морето".

Константин Малофеев, собственик на телевизионния канал "Царьград", попадна под санкциите на САЩ още през 2014 г. Украйна, ЕС, САЩ и Канада заподозряха Малофеев в съучастие при анексирането на Крим и в подстрекаване на въоръжен конфликт в Източна Украйна. Самият той отрича обвиненията и настоява, че е участвал само в хуманитарната помощ за Крим и Югоизточна Украйна.

Припомняме и в Европейския съюз върви обсъждане как законово да може конфискувани руски активи да бъдат предадени на Украйна, за да може тя да използва тези средства за преодоляване на разрушенията, предизвикани от руската инвазия през изминалата година.