Американският конгресмен Дан Рорабахер, от името на президента Доналд Тръмп предложи на основателя на Wikileaks Джулиан Ассандж свобода срещу разкриване на неговите източници за документите, свързани с националния комитет на Демократическата партия.

Това заяви в петък в съда адвокатът на Асандж Дженифър Робинсън, предаде РИА Новости.

По думите на Робинсън през август 2017 г., когато Асандж още се криеше в посолството на Еквадор в Лондон, тя е била поканена на среща в посолството с конгресмен републиканец Дан Рорабахер и политическия активист и привърженик на Тръмп Чарлз Джонсън.

"Те искаха ние да смятаме, че те действат от името на президента (Доналд Тръмп)", каза Робинс на изслушването в лондонския Централен съд Олд-Бейли.

По думи на Робинсон, Рорабахер и Джонсън са предлагали на Асандж да разкрие източника, който му е предавал информация за Демократическия национален комитет, публикувана в Wikileaks в 2016 г. Рорабахер объясни, че иска да се разбере за руска "следа" в изтичането на данни и за това е отговаря интересите на Тръмп.

Рорабахер също отбеляза, че разкритията на източника може да доведе до освобождаването на Асандж.

Още през февруари през настоящата година Белият дом опроверга информацията, публикувана по-рано във вестник Guardian, че президентът Доналд Тръмп е предложил на Асандж помилване срещу изявление от негова страна, че Руската федерация няма отношение към хакерската атака на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ през 2016 г. Прессекретарят на Белия дом заяви тогава, че президентът едва познава Дани Рорабахер и цялата тази история е "пълна фалшификация и лъжа".

Асандж бе обвинен в Швеция през 2010 г. за сексуално посегателство и изнасилване. От юни 2012 г. той се криеше в посолството на Еквадор в Лондон, опасявайки се от екстрадиция. На 11 април 2019 г. сутринта той бе арестуван по искане на САЩ. Лондонският съд го призна за виновен в нарушаване на условията на излизане и бе осъден на 11 месеца затвор. Изслушването за неговата екстрадиция започна на 2 май 2019 г. След това властите на САЩ обявиха, че към Асандж са предявени нови 17 обвинения за шпионаж и разкритие на секретна информация и може да бъде осъден на 175 г. затвор.