Главният икономически съветник на президента Джо Байдън заяви, че САЩ са предупредили Индия да не си партнира твърде тясно с Русия след инвазията в Украйна, информира Би Би Си (BBC).

"Нашето послание към индийското правителство е, че цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни", каза пред репортери в сряда директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз.

"Със сигурност има сфери, в които сме разочаровани както от решенията на Китай, така и от Индия в контекста на инвазията", добави той.

Индия отказа да наложи санкции срещу Русия, както направиха други страни.

Страната, която САЩ виждат като противодействие на мощта на Китай в Азия, е най-големият вносител на руски оръжия, според Bloomberg.

Това идва, след като заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Далип Сингх направи официално посещение в Индия миналата седмица.

"Това, което Далип изясни на колегите си по време на това посещение, е, че не вярваме, че е в интерес на Индия да ускорява или увеличава вноса на руска енергия и други стоки", каза говорителят на Белия дом Джен Псаки, след като г-н Сингх се завърна тази седмица.

Индия втвърди позицията си към Русия заради Буча

Индия втвърди позицията си към Русия заради Буча

Индийските самолети спират да летят до Москва