Във вторник Индия осъди убийствата на цивилни в украинския град Буча и призова за независимо разследване. Това е промяна в индийската позиция, тъй като по-рано Ню Делхи отказваше да критикува изрично руското нахлуване в Украйна, предава Ройтерс.

Припомняме, че украинските власти съобщиха във вторник, че между 150 и 300 тела може да се намират в масов гроб до църква в град Буча, където Украйна обвинява руските войски в убийства на цивилни граждани.

Москва отрича да атакува мирни жители в Украйна, определяйки кадрите от Буча, които шокираха света, като "чудовищен фалшификат", организиран от Запада, за да я дискредитира.

"Последните съобщения за убийства на цивилни в Буча са дълбоко обезпокоителни", каза Т.С. Тирумурти, постоянният представител на Индия в Организацията на обединените нации по време на заседание на Съвета за сигурност.

"Ние недвусмислено осъждаме тези убийства и подкрепяме призива за независимо разследване."

Тирумурти произнесе речта си малко след като държавният секретар на САЩ Антони Блинкен проведе телефонен разговор с външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар. Съединените щати многократно призоваваха досега Индия да осъди руската агресия след инвазията на 24 февруари.

Индия силно разчита на Русия за придобиване на военна техника и оръжия. Ню Делхи многократно призоваваше за прекратяване на насилието в Украйна, но се въздържа от подкрепа за различни резолюции на ООН относно войната в опит да балансира връзките си с Москва и Запада.

Индия, която понастоящем е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, посрещна руския външен министър Сергей Лавров в Ню Делхи миналата седмица, по време на чието посещение беше обсъдено поддържането на търговските връзки.

Индийската авиокомпания Air India засега спря продажбата на билети по маршрута Делхи - Москва - Делхи, към момента не е ясно какви са перспективите за полетите на тази авиокомпания до Русия. Това съобщиха в сряда от руското посолство в Индия, цитирано от ТАСС.

Джо Байдън: Индия действа колебливо спрямо Русия

Джо Байдън: Индия действа колебливо спрямо Русия

Индия призова за спиране на войната в Украйна, но се въздържа да осъди действията на Русия

Индия закупи милиони барели суров петрол от Русия с отстъпка след избухването на войната, оправдавайки покупките като полезни за гражданите си - нещо, което дори европейските страни правят.

Индия също така е сключила договор за закупуване на слънчогледово масло от Русия на рекордно висока цена, след като доставките от Украйна спряха поради войната.

Говорейки по време на посещение в Ню Делхи миналата седмица, заместник-съветникът на САЩ по национална сигурност за международната икономика Далип Сингх каза, че Вашингтон няма да постави никаква "червена линия" за Индия по отношение на вноса на енергия от Русия, но не иска да вижда "бързо ускорение" в покупките.

Британският външен министър Лиз Тръс също каза при посещение в Индия по-рано, че Великобритания уважава решението на Индия да купува руски петрол с отстъпка, като същевременно се застъпва за строги санкции срещу Русия, свързани с достъпа до пристанищата, златото и енергийния сектор.

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Досега имаше опасение за качеството й