Русия ще увеличи използването на незападни валути за търговия със страни като Индия, каза руският външен министър Сергей Лавров, приветствайки факта, че Индия e страна, която не действа "едностранчиво" по отношение на войната в Украйна, предава Ройтерс.

Сергей Лавров посети Индия, за да получи подкрепа от тази голяма азиатска страна, която Русия отдавна смята за съюзник, само ден, след като американски и британски официални лица опитаха да притиснат Индия да избегне подкопаването на базираната на долара финансова система и санкциите, наложени на Русия, коментира агенцията.

Индия и Китай са единствените големи държави, които не осъдиха руската агресия в Украйна. След като Лавров посети Китай тази седмица, Пекин заяви, че е "по-решен" да развива двустранните връзки с Русия.

"Ние сме приятели", каза Лавров на пресконференция след среща с индийския си колега Субраманям Джайшанкар, добавяйки, че Индия вижда кризата в Украйна в "пълните факти, а не по едностранчив начин".

Украйна не можа да скара Путин и Моди

Украйна не можа да скара Путин и Моди

Мартин Табаков за разнопосочната външна политика на Ню Делхи, която обаче отстоява суверенната самостоятелност

Лавров каза, че Руската централна банка преди няколко години е създала система за предаване на финансова информация, а Индия също има подобна система, което може да се окаже алтернатива на SWIFT.

"Абсолютно ясно е, че все повече и повече трансакции ще се извършват чрез тази система, използвайки национални валути, заобикаляйки долара, еврото и други валути", каза руският външен министър.

Русия е най-големият доставчик на отбранително оборудване за Индия и Лавров каза, че двете страни ще използват механизма "рупия-рубла" за търговия с петрол, военна техника и други стоки.

"Ще сме готови да доставим всякакви стоки, които Индия иска да купи", каза той.

"Не се съмнявам, че ще бъде (намерен) начин за заобикаляне на изкуствените пречки, които създават незаконните едностранни санкции от Запада. Това се отнася и до областта на военнотехническото сътрудничество."

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че Русия ще бъде отворена към идеята Индия да посредничи между Украйна и Русия, но не е чувал за подобно предложение, докато Джайшанкар каза, че Индия е за мирно разрешаване на споровете.

"Индия, както знаете, винаги е подкрепяла разрешаването на различията и споровете с диалог и дипломация", каза той.

Индия закупи милиони барели суров петрол от Русия с отстъпка след избухването на войната, оправдавайки покупките като полезни за гражданите си - нещо, което дори европейските страни правят.

Индия също така е сключила договор за закупуване на слънчогледово масло от Русия на рекордно висока цена, след като доставките от Украйна спряха поради войната.

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Досега имаше опасение за качеството й

Говорейки по време на посещение в Ню Делхи в четвъртък, заместник-съветникът на САЩ по национална сигурност за международната икономика Далип Сингх каза, че Вашингтон няма да постави никаква "червена линия" за Индия по отношение на вноса на енергия от Русия, но не иска да вижда "бързо ускорение" в покупките.

Британският външен министър Лиз Тръс също каза при посещение в Индия в четвъртък, че Великобритания уважава решението на Индия да купува руски петрол с отстъпка, като същевременно се застъпва за строги санкции срещу Русия, свързани с достъпа до пристанищата, златото и енергийния сектор.

Сингх изрази загриженост на САЩ относно опитите на Русия да заобиколи финансовите ограничения, които Западът се надява да я притиснат да прекрати войната си в Украйна.

"Не бихме искали да виждаме механизми, които са предназначени да поддържат рублата или да подкопават базираната на долара финансова система, или да заобикалят нашите финансови санкции", каза той.

Джо Байдън: Индия действа колебливо спрямо Русия

Джо Байдън: Индия действа колебливо спрямо Русия

Индия призова за спиране на войната в Украйна, но се въздържа да осъди действията на Русия