Пентагонът прави допитвания до Великобритания за изграждане на нейна територия на десет съоръжения за прихващане на балистични ракети, част от противоракетната отбранителна система на САЩ.

Целта е ракети, изстреляни от терористи или страни като Иран, да бъдат унищожени преди да достигнат американска територия.

Америка предпочита да разположи отбранителните съоръжения в Полша или Чехия, пише британският вестник Times, но опозицията в тези страни са принудили Пентагона отново да се обърне към Великобритания.

Според британски източници Вашингтон прави дискретни допитвания дали британските власти са склонни да приемат съоръженията на своя територия.

Бази за прихващане са изградени в Аляска и Калифорния, а Конгресът наскоро одобри отпускането на 56 милиона долара за изграждане на подобни съоръжения и в Европа.

САЩ изключиха възможността за разполагане на отбранителната система в Унгария заради близките отношения на правителството на страната с Русия, която силно се противопоставя на възможността за американско военно присъствие в Централна Европа.