Военните командири на САЩ ще подсилят военновъздушните си сили в Близкия изток в отговор на очакван удар от страна на Иран и неговите съюзници срещу Израел, съобщи в петък вестник The New York Times (NYT), позовавайки се на свои източници.

"Американски официални лица заявиха в петък, че Съединените щати се готвят да изпратят допълнителни военни самолети в Близкия изток в отговор на заплахите на Иран и контролираните от него сили в ивицата Газа, Ливан и Йемен да атакуват Израел през следващите дни като отмъщение за смъртта на ръководителя на политбюро на Хамас Исмаил Хания", съобщава вестникът.

Командването обаче все още не е решило колко самолета ще изпрати в региона. Началникът на Пентагона Лойд Остин все още не е наредил разполагането на тези сили.

NYT припомня, че по време на нападението на Иран срещу Израел на 13 април американските ВВС, базирани в Йордания и Саудитска Арабия, заедно с изтребители от Франция, Великобритания и Йордания, са прихванали над 80 безпилотни летателни апарата.

Въпреки това Иран уведоми предварително за обстрела, което даде на Пентагона време да премести допълнителни кораби и самолети в региона, а на американските командири - време да договорят достъпа на американски самолети до въздушното пространство на други държави и координацията между самолетите и наземните системи за противовъздушна отбрана.

Този път, уточняват събеседниците на NYT, не е ясно дали Израел и съюзниците му ще имат толкова време да се подготвят за евентуална иранска атака.

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Увеличава се рискът от разрастване на конфликта в Близкия изток

Ситуацията в Близкия изток се изостри след смъртта на Хания в Техеран.