САЩ са премахнали забраната на лаптопи в салона на полетите от Абу Даби до САЩ, посочвайки, че самолетната компания Etihad Airways е въвела необходимите по-строги мерки за сигурност, съобщава "Ройтерс".

"Етихад" приветства решението и похвали съоръжението на международното летище в Абу Даби, където пътниците биват проверявани и става ясно, че нямат намерение да емигрират в САЩ преди да кацнат в страната, за "изключителните предимства за сигурността", които й позволиха да отговори на американските изисквания.

Представители на американската агенция за сигурност в транспорта са направили проверка на летището, че мерките, изисквани от САЩ, са били приложени правилно. Американските служители са направили оценка на летището в събота вечерта.

Неудобствата за пътниците от новите мерки ще бъдат "много минимални", като времето за обработка на пътуващите до САЩ не се променя.

"Етихад" е единствената авиокомпания, която извършва директни полети от Абу Даби до САЩ.

САЩ няма да разширяват забраната за лаптопи, но засилват мерките по летищата в света

САЩ няма да разширяват забраната за лаптопи, но засилват мерките по летищата в света

Около 180 авиопревозвача от 105 държави

През март САЩ забраниха лаптопите в салоните на самолетите при полети до САЩ, излетели от 10 летища в осем страни - Египет, Мароко, Йордания, ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Турция, взимайки мерки срещу страховете, че могат да бъдат заложени бомби в електронни устройства, взети на борда на самолета.

Великобритания бързо последва примера с подобен набор от ограничения.

Миналата седмица САЩ представиха нови мерки за сигурност за полети до страната, чието предназначение е да предотвратят разширяването на забраната за повече страни, което може да причини големи логистични проблеми и да възпре пътуванията.

От вътрешното министерство на САЩ са коментирали, че усилията на "Етихад" да приложи допълнителни мерки за сигурност били модел за чуждестранните и американските авиокомпании.

Други летища и авикомпании в региона като Emirates и Qatar Airways обаче остават под ограниченията.

Операторът на международното летище в Дубай заяви, че е предложил "пълното си сътрудничество ... за да удовлетворим директивата на САЩ възможно най-бързо".

"Етихад" оперира 45 полета седмично между Абу Даби и САЩ.