Държавният департамент на САЩ призовава всички лица, чиито имена са упоменати в секретни файлове, публикувани от Уикилийкс, да се преместят "на най-безопасните места" заради собствената си сигурност.

Това пише в. "Ню Йорк Таймс".

Говорителят на Държавния департамен Филип Кроули е заявил, че правителството на САЩ е готово да предостави убежище на лица, заплашени от реална опасност след публикациите на Уикилийкс.

Представители на администрацията заявяват, че все още не разполагат с информация за нападения над дипломати, правозащитници, предприемачи, споменати от скандалния сайт.

Като един от най-застрашените вестникът посочва американският посланик в Либия Джийн Крец, който в шифрограмите е съобщавал за някои специфични лични пристрастия и привички на либийския лидер Муамар Кадафи. Крец беше отзован от Триполи месец след публикациите. Беше отзован и още един дипломат, но името и страната му на пребиваване не се споменават.

Счита се, че от специална защита се нуждае и американския посланик в Москва Джон Байърли, който остро разкритикува премиера Путин, но по всичко личи че той ще остане на поста си.

Както стана ясно, пише вестникът, публикациите на Уикилийкс направиха не една поразии. Сара Холевински, изпълнителен директор на "Кампания за невинните жертви на конфликти", заяви, че В Афганистан и Пакистан хората вече се опасяват да говорят с правозащитните организации заради страх от огласяване на имената им.

Говорител на Пентагона съобщи, че движението на талибаните вече е заявило намерението си "да накаже тези, които са си сътрудничели с американците".