САЩ обяви, че се надява преизбраният президент на Иран Хасан Рохани да спре подкрепата на страната си за дестабилизиращи сили. Освен това се надява той да сложи край на опитите с балистични ракети и да извърши демократични реформи по време на втория му мандат.

"Надяваме се, че ако Рохани иска да промени отношенията на Иран с останалата част от света, това са неща, които той може да направи", заяви държавният секретар Рекс Тилърсън в Рияд, цитиран от "Ройтерс". Тилърсън придружава президента Доналд Тръмп по време на визитата му в Саудитска Арабия.

С убедителна победа Рохани е преизбран за президент на Иран

С убедителна победа Рохани е преизбран за президент на Иран

Печели 57% от гласовете на избирателите

Рохани, заедно с външния министър Джавад Зариф, разби табуто за провеждане на преки разговори със САЩ и постигна международна сделка през 2015 г. за ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на икономическите санкции. Той спечели вота в петък с 57%.

Администрацията на Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск на Иран заради неговите оръжейни програми, както и за това, което смята за усилия на Техеран за дестабилизиране на Близкия изток. Това мнение изразяват бивши американски държавни служители и анализатори.

"Аз мисля, че администрацията на Тръмп ще остане доста последователна по този въпрос. Така че не очаквам никакви промени в политиката на САЩ към Иран", заяви старши сътрудник на Фондацията за отбрана на демокрациите и бивш специалист на ЦРУ относно Иран.

Коментарите на Рекс Тилърсън на пресконференция в Рияд изглежда потвърждават тези възгледи, въпреки че той остави вратата отворена за по-нататъшни разговори с Иран.

Той заяви, че САЩ се надява, че Рохани ще започне процес на разбиване на терористичната мрежа в Иран. Той се надява Рохани да сложи край на финансирането на терористични групи, както и подсигуряването им с персонал и логистична подкрепа и всичко, което осигуряват на тези дестабилизиращи сили, които съществуват в региона. Ние също се надяваме, че той ще сложи край на тестовете за балистични ракети, допълни Рекс Тилърсън.