Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова страните от Персийския залив да останат обединени и да изгладят различията си, след като по-рано няколко арабски страни прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, съобщава "Франс прес".

"Ние със сигурност ще насърчим страните да седнат заедно и да обсъдят тези различия", посочи Тилърсън в по време на посещението си в австралийския град Сидни.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар
Обновена

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар

Защото подкрепял тероризма

"Ако има някаква роля, която можем да изиграем, за да им помогнем да обсъдят проблемите, ние смятаме, че е важно Съветът за сътрудничество в Персийския залив да остане единен", допълни американският първи дипломат.

В най-сериозната дипломатическа криза в региона през последните години, съседките на Катар в Персийския залив - Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ), както и Египет обявиха, че скъсват дипломатическите си отношения с богатия на изкопаеми горива Катар.

Рияд прекъсна дипломатическите отношения и затвори границите си със съседен Катар, за да "защити националната си сигурност от опасностите от тероризъм и екстремизъм", подчерта официалната новинарска агенция на Саудитска Арабия.

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която в продължение на повече от две години се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, отделно обяви, че изключва Катар от коалицията, обвинявайки го, че подкрепя терористични организации.

Катар беше предоставил бойни самолети на коалицията, извършваща въздушни удари срещу хусите.

Тилърсън заяви, че въпреки задънената улица, до която се стигна, той не очаква да има "каквото и да е значително въздействие върху обединената борба срещу тероризма в региона или в световен мащаб".

"Всички онези страни, споменати от вас, са доста единни в борбата срещу тероризма и борбата срещу ДАЕШ, и изразиха това наскоро на срещата на върха в Рияд", добави американският първи дипломат.

Преди по-малко от месец американският президент Доналд Тръмп посети региона, за да укрепи отношенията със Саудитска Арабия - първата чуждестранна спирка в мандата му като държавен глава на САЩ.

В речта си в Рияд пред мюсюлмански лидери от цял свят Тръмп ги призова да "прогонят" екстремистите и терористите, след като сунитски джихадисти извършват нападенията в много страни.

Тръмп се хвали в Брюксел за "грандиозното" посрещане в Саудитска Арабия

Тръмп се хвали в Брюксел за "грандиозното" посрещане в Саудитска Арабия

Папата бил "страхотен"