Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в събота призова Израел да защити цивилните, докато се бори с "Хамас" в Газа, съобщава АФП. По думите му, защитата на невоюващите е необходима за победатасрещу палестинската въоръжена група.

Остин каза на Форума за национална отбрана на Рейгън в Калифорния, че е "научил нещо или две за градската война", докато се биеше в Ирак и ръководеше кампанията срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ).

"Подобно на Хамас, ДАЕШ беше дълбоко внедрена в градските райони. международната коалиция работи усилено, за да защити цивилните и да създаде хуманитарни коридори, дори по време на най-трудните битки", каза Остин.

Израел удари повече от 400 цели в Газа за денонощие

Израел удари повече от 400 цели в Газа за денонощие

След едноседмичното прекратяване на огъня

"Урокът не е, че можете да спечелите в градска война, като защитите цивилни. Урокът е, че можете да спечелите в градска война само като защитите цивилни", каза той.

"В този вид битка центърът на тежестта е цивилното население. И ако го тласнете в обятията на врага, заменяте тактическа победа със стратегическо поражение."

Припомняме, че боевете между Израел и "Хамас" се подновиха предишния ден, след като едноседмичното примирие между двете страни се провали, като и двете страни обвиняваха другата за провала на сделката и възобновяването на насилието.

Последната вълна на насилие  в дългогодишния конфликт между Израел и "Хамас" започна, когато палестинската въоръжена групировка извърши шокираща трансгранична атака от Газа на 7 октомври, която според израелски официални лица е убила около 1200 души.

Израел отговори с безмилостна наземна и въздушна кампания срещу Газа, контролирана от Хамас, която според служители на групировката е убила повече от 15 000 души.

Тези смъртни случаи предизвикаха гняв в Близкия изток и дадоха импулс на въоръжени групи да извършват атаки срещу американските войски в региона, както и срещу Израел.

Израел се сблъска с дронове и ракети, изстреляни от Ливан и Йемен, докато американските сили в Ирак и Сирия бяха насочени към поредица от атаки, които раниха десетки американски служители.

Макрон предупреди за 10-годишна война в Газа

Макрон предупреди за 10-годишна война в Газа

Отива в Катар, за да помага в преговорите за примирие

Вашингтон обвини подкрепяните от Иран сили за атаките срещу своя персонал и отговори с въздушни удари многократно през последните седмици.

"Няма да толерираме атаки срещу американски персонал. затова тези атаки трябва да спрат, каза Остин. Докато не го направят, ние ще направим каквото трябва, за да защитим нашите войски - и да наложим разходи на тези, които ги атакуват.