САЩ продадоха за 67,6 млн. долара резиденцията на американския посланик в град Херцлия близо до Тел Авив, за да затвърдят решението на президента Доналд Тръмп да премести посолството в Йерусалим. За него съобщи във вторник вестник Yedioth Ahronoth.

Според изданието, в докладите на израелската данъчна служба, публикувани тази седмица, се съобщава, че сделката за придобиване на резиденция на американския посланик е сключена на 31 юли, продажната цена е била 230,3 милиона шекела, което по това време при официалния обменен курс е било равно на 67,6 милиона долара.

Израел е доволен от решението на Чехия за Ерусалим

Израел е доволен от решението на Чехия за Ерусалим

Тел Авив търси съюзници

Този ход е насочен към "циментиране на противоречивото решение на Тръмп" през 2018 г. за преместване на американската дипломатическа мисия от Тел Авив в Йерусалим, тъй като продажбата на резиденцията в Херцлия "ще усложни отмяната на решението за преместване на посолството" за бъдещи ръководители на Белия дом, пише вестникът.

Израелският бизнес вестник Globes твърди, че американският магнат Шелдън Аделсън, който е пламенен поддръжник на Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху, е станал купувач на резиденцията на американския посланик в Херцлия. Говорителят на милиардера отказа да коментира, когато беше помолен да потвърди тази информация, посочва вестникът, отбелязвайки, че ако продажбата се е състояла, тогава резиденцията на американския посланик се превръща в най-скъпия имот, продаван някога в Израел.

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

След като стана ясно, че това ще направят Сърбия и Косово

През юни 2020 г. Globes твърди, че предприемачът Роман Абрамович е купил за 65 милиона долара най-скъпата вила в Израел по това време в град Херцлия Питуах - крайбрежната част на Херцлия.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелския конфликт. Израелците окупираха източната част на града по време на войната през 1967 г. Те настояват, че Йерусалим е "една и неделима" столица на Израел.

Палестинците искат да направят източната част на града столица на своята държава. Съветът за сигурност на ООН отхвърли правото на Израел на Източен Йерусалим и призова страните от ООН да оттеглят дипломатическите мисии от града (Резолюция 478 от 20 август 1980 г.).

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел
Обновена

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел

Американският лидер си противоречи, след като обяви, че Йерусалим няма да бъде разделен, а планът включва "палестинска столица в Източен Йерусалим, "където САЩ гордо ще отворят посолството си

В момента само САЩ и Гватемала имат посолства в Йерусалим, те са преместени в този град от Тел Авив съответно на 14 май и 16 май 2018 г.