САЩ са провели ново изпитателно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III, съобщават от военновъздушната база Ванденберг.

Ракетата, която е била без бойна глава, е била изстреляна от полигона в Калифорния.

"Изстрелването на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III e истинско свидетелство за възможностите на екипа във Ванденберг", се казва в съобщението във връзка с изстрелването.

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

От военновъздушната база Ванденберг в Калифорния

Тристепенните междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране от семейство Minuteman първоначално са предназначени за ядрено възпиране по време на Студената война.

Сега Minuteman III е единствената междуконтинентална балистична ракета с наземно базиране, която е приета на въоръжение в САЩ. Тя е способна да поразява цели в радиус от 12 000 километра.

По последни данни от открити източници, Вашингтон разполага с 450 такива ракети, които ще останат в експлоатация поне до 2020 година.

Доставката на Minuteman III в армията на САЩ е започнала през 1970 г. В края на 1978 г. производството им е преустановено. Американската армия редовно провежда изпитания на тази ракета. През лятото на 2018 г. беше съобщено за неуспешно изпитание на Minuteman III.