Израел и САЩ ще започнат в понеделник едномесечно съвместно учение за противовъздушна отбрана, по време на което за първи път в Израел ще бъде разположена батарея на американската противоракетна система THAAD, съобщават израелските медии, цитирайки европейското командване на американските въоръжени сили (EUCOM).

Съвместното учение сигнализира за засилване на военното сътрудничество между двете страни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че планира да изтегли по-голямата част от американските сили, разположени в Сирия.

"По указание на министъра на отбраната на САЩ, европейското командване на САЩ разположи система THAAD в Израел в началото на март", се уточнява в изявлението.

САЩ натискат за разполагането на ПРО система THAAD в Германия

САЩ натискат за разполагането на ПРО система THAAD в Германия

Това може да предизвика нови напрежения с Москва

Целта на този ход е да се демонстрира продължаващият ангажимент на САЩ към сигурността на Израел.

Като част от разполагането на ПРО системата, американските военнослужещи ще работят на различни места в Израел, за да помогнат на местните военни сили да приведат в съответствие съществуващата ПВО и ПРО архитектура със системата THAAD.

Учението ще позволи на американските военни да инкорпорират ключови способности, разположени в страната и Европа, със своите партньори в израелската армия, уточниха от EUCOM.

Системата THAAD, смятана за една от най-модерните в света, ще бъде добавена към съществуващата израелска противовъздушна отбрана, която понастоящем включва "Железен купол", проектиран да сваля ракети с малък обсег, както и системата Arrow.

Коментирайки учението, говорителят на израелските въоръжени сили бригаден генерал Ронен Манелис изтъкна, че американската противоракетна батерия ще бъде разположена в южната част на страната и че около 200 американски военнослужещи ще участват в ученията.