Съединените щати в сряда наложиха санкции на още десетки хора и организации, свързани с Русия.  В "черния списък" са руска търговска банка и компания за добив на виртуална валута. По този начин се пречи на опитите Москва да избегне действащите вече санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна, съобщи "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ заяви, че е определило компания за добив на виртуална валута за първи път, заедно с повече от 40 души и организации, ръководени от определения от САЩ за руски олигарх Константин Малофеев.

"Министерството на финансите може и ще се насочи към онези, които избягват, опитват се да избягват или подпомагат избягването на санкциите на САЩ срещу Русия, тъй като те помагат за подкрепата на бруталната избрана война на Путин", каза Браян Нелсън, заместник-министърът за тероризма и финансовото разузнаване. декларация.

Руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Броят на антируските санкции доближи десет хиляди

Броят на антируските санкции доближи десет хиляди

Иран и Сирия са далеч назад

Съединените щати и техните съюзници наложиха няколко кръга санкции на Москва след нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари, включително срещу най-големите кредитори в страната и самия президент Владимир Путин.

Ходът в сряда е насочен към руската индустрия за добив на виртуална валута, според съобщенията, третата по големина в света, санкционирайки холдинговата компания на базирания в Москва биткойн миньор BitRiver, който управлява център за данни в Сибир, и 10 от базираните в Русия дъщерни дружества на холдинга.

Министерството на финансите също така наложи санкции на руската търговска банка Transkapitalbank, чиито представители според него обслужват няколко банки в Азия, включително в Китай и Близкия изток, и предложиха варианти за избягване на международни санкции.

Неговото дъщерно дружество Investtradebank също е в списъка.

Замразява се всички активи на включените и като цяло се забранява на американците да работят с тях.

ЕС наложи санкции срещу няколко руски банки

ЕС наложи санкции срещу няколко руски банки

ВТБ, ФК Откритие, Новикомбанк и Совкомбанк

Очаква се днес президентът Джо Байдън да направи изявление за ситуацията около Украйна. По-рано беше съобщено, че се очаква тази седмица Байдън да обяви в следващите дни пакет от военна помощ за Украйна, приблизително същия размер като този от 800 милиона долара, обявен миналата седмица. Но подробностите все още се уточняват.

Тази седмица финансовите ръководители на Г-7 потвърдиха решимостта си да продължат да оказват натиск на Москва да прекрати операцията в Украйна, като обещаха "координирани действия" за допълнително "увеличаване на цената на войната за Русия".