Финансовите министри от Г-7 заявиха обещаха заедно с международната общност допълнителна подкрепа за Украйна, надхвърляща 24 милиарда долара за 2022 г. и след това, като добавиха, че са готови да направят повече, ако е необходимо.

В изявление министрите казаха, че съжаляват за участието на Русия в международни форуми, включително срещите на Г-20, Международния валутен фонд и Световната банка тази седмица.

Западът ще бойкотира Русия на срещата на финансовите министри на Г-20

Западът ще бойкотира Русия на срещата на финансовите министри на Г-20

Разпад на Г-20 обаче би застрашил западните интереси

"Международните организации и многостранните форуми вече не трябва да сътрудничат с Русия по обичайния начин", казаха министрите.

Припомняме, че Западните държави се готвят да организират координиран бойкот и други дипломатически акции, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна на срещата на финансовите министри на Г-20 във Вашингтон в сряда, казаха техните служители. 

Докато в западните столици доминира позицията, че действията на Русия трябва да означават, че тя трябва да бъде изключена напълно от глобалните срещи, това мнение не се споделя от други страни в Групата на 20-те големи икономики, включително Китай и Индонезия, която е ротационен председател на групата тази година.

Москва потвърди във вторник, че министърът на финансите Антон Силуанов ще ръководи руската делегация на преговорите въпреки многократните протести на западни дипломати, че не могат да се преструват, че всичко е нормално по време на война, в която хиляди цивилни са загинали от бомбардировките на руските войски.

ЕС предоставя още 1,5 милиарда евро военна помощ на Украйна

ЕС предоставя още 1,5 милиарда евро военна помощ на Украйна

Шарл Мишел: ЕС ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна да спечели войната