Товар ирански суров петрол, който беше конфискуван от Съединените щати, бе разтоварен в неделя, след като чака два месеца и половина край бреговете на Тексас, показват данни от проследяване на кораби, цитирани от "Ройтерс".

От 30 май насам, танкерът Suez Rajan не може да се разтовари, тъй като търговските агенти се опасяват, че всеки кораб, който го обслужи, ще бъде отбягван от клиенти. Танкерът под флага на Маршаловите острови, е закотвен край Галвестън, на около 50 мили (80 км) извън Хюстън.

Но в неделя либерийският танкер MR Euphrates беше нареден  да извърши прехвърляне от Suez Rajan и да извади суровия петрол в него, показват данни от проследяването на кораба на Refinitiv Eikon.

Министерството на правосъдието, бреговата охрана и министерството на вътрешната сигурност на САЩ не отговориха веднага на исканията за коментар.

Suez Rajan изисква корабна компания да прехвърли суровия петрол на по-малки кораби, тъй като размерът и теглото му ограничават директното влизане в пристанището.

Междувременно Иран заплаши с ответни мерки всяка компания, която разтовари ирански петрол от конфискувания танкер.

Американските законодатели призоваха президента Джо Байдън и членовете на неговата администрация да разрешат забавянето на прехвърлянето на товара. Конфискуваният петрол е на стойност 56 милиона долара.

"Най-накрая, след месеци на забавяне, администрацията на Байдън се вслуша в моя двупартиен призив за действие и сигнализира на Иран, че Съединените щати няма да отстъпят на иранските заплахи", каза американският сенатор Джони Ърнст, републиканец от Айова, в изявление, изпратено по имейл до Ройтерс в неделя.

Конфискуваният от САЩ ирански петрол внася пари във Фонда на САЩ за жертвите на държавно спонсорирания тероризъм, който компенсира жертвите на атаки. Служител на фонда е установил, че няма достатъчно активи за кръг от плащания през следващата година на близо 16 000 американци.

САЩ предупреждава корабите да избягват ирански води

САЩ предупреждава корабите да избягват ирански води

Вашингтон и Техеран финализират сделка за освобождаване на петима американски граждани