Администрацията на Тръмп се стреми да прекрати дългогодишното споразумение на федералния съд, което ограничава колко дълго деца имигранти могат да бъдат задържани, съобщават БиБиСи и АП.

Прекратяването на така нареченото споразумение "Флорес" е основен приоритет за администрацията на Тръмп. То изисква правителството да държи децата в най-малко ограничителни условия и да ги освободи възможно най-бързо, обикновено след 20 дни задържане. Служители на вътрешна сигурност коментират, че приемат наредби, които отразяват споразумението и вече няма нужда от участие на съда.

Семействата мигранти, които незаконно преминават южната граница на САЩ, могат да бъдат задържани за неопределено време съгласно новия регламент, обявен от администрацията на Тръмп.

Арестуваха 700 души в Мисиспи и отвеждат деца, ненамерили родителите си

Арестуваха 700 души в Мисиспи и отвеждат деца, ненамерили родителите си

600 имиграционни агенти на САЩ слизат от автобуси, разпитват и задържат хора

Решението е обявено от изпълняващия длъжността секретар по вътрешна сигурност Кевин Маклийнан и трябва да влезе в сила след 60 дни. Очаква се да се изправи пред правно предизвикателство.

Длъжностните лица по вътрешна сигурност считат, че малкото време за задържане на мигрантски семейства е довело до ръст на семействата от Централна Америка, преминаващи границата през тази година.

Те твърдят, че новият регламент ще противодейства на убеждението, че влизането с деца в САЩ е "паспорт" за освобождаване от задържане.

"Днес правителството издаде критично правило, което ще позволи на Министерството на вътрешната сигурност да държи семействата по подходящ начин заедно и да подобри целостта на имиграционната система", коментира Маклийнан.

"Това правило позволява на федералното правителство да прилага имиграционните закони, приети от Конгреса, и гарантира, че всички деца, задържани от правителството на САЩ, се третират с достойнство, уважение и специална загриженост за тяхната особена уязвимост."

Споразумението "Флорес" е в сила от 1997 г., но се прилага предимно за деца, които са дошли в страната сами. През 2015 г. съдия от Окръжен съд на САЩ решава, че изискванията са приложими за деца, които са преминали границата със семейства, след като администрацията на Обама се опита да ги задържа заедно, докато делата им не приключат.

Съгласно новите правила, правителството може да изпрати семейства, уловени да преминат незаконно границата, в семейни центрове по време на техните имиграционни дела.

Президентът Тръмп многократно се е оплаквал от "хващане и освобождаване" на мигрантски семейства по старите правила. Миналото лято администрацията на Тръмп отдели деца от техните родители като средство за заобикаляне на "Флорес".

В САЩ променят цитат от "Статуята на свободата" за да спират бедни мигранти

В САЩ променят цитат от "Статуята на свободата" за да спират бедни мигранти

Ръководителят на Службата за гражданство и имиграция: Поканата е привилегия