САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция обявиха в съвместно изявление, че се противопоставят на договора за забрана на ядрените оръжия и отказват да го подпишат, съобщават световните осведомителни агенции.

Петте световни сили посочват, че вярват, че постигането на свободен от ядрени оръжия свят е процес, който трябва да бъде постигнат стъпка по стъпка, като вместо това са потвърдили ангажимента си към Договора за неразпространение на ядрени оръжия, т. е. нови страни по света да не се сдобиват с ядрени сили. 

КНДР има между 20 и 60 ядрени бомби

КНДР има между 20 и 60 ядрени бомби

За първи път Сеул публично разкрива размера на ядрения арсенал на КНДР

"Ние категорично вярваме, че най-добрият начин да се постигне свят без ядрени оръжия е процес, който трябва да бъде провеждан стъпка по стъпка и който отчита ситуацията в глобалната сигурност", се изтъква в изявлението.

Петте постоянни страни членки на Съвета на сигурност на ООН подчертаха, че предложеният Договор за забрана на ядрените оръжия, който беше приет на голяма конференция на ООН на 7 юли 2017 г. и все още не е ратифициран от големите сили, не отчита ключовите проблеми, които пречат на устойчивото ядрено разоръжаване и противоречи на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Според изявлението Договорът за забрана на ядрените оръжия не залага каквито и да е нови стандарти или норми: петте страни членки на Съвета за сигурност призоваха онези, които обмислят да подкрепят новия договор, да помислят за последствията "за международния мир и сигурност".

Израел модернизира ядрените си обекти на фона на заплахите на Иран да ги атакува

Израел модернизира ядрените си обекти на фона на заплахите на Иран да ги атакува

"Не можем да пренебрегнем многократните и категорични заплахи"

Вместо това те обещаха ангажимент към Договора за неразпространение на ядрените оръжия от 1968 г., посочвайки, че крайната цел е свят без ядрени оръжия при условията на "равноправна и неделима сигурност" за всички.

Договорът за забрана на ядрените оръжия е първият правно обвързващ договор, забраняващ ядрените оръжия, приет на 7 юли 2017 г. от повече от 120 страни членки на ООН. Документът забранява цяла гама от дейности, свързани с ядрените оръжия, включително разработване, производство и притежаване наред с други проблеми.

Договорът беше отворен за подпис в сряда в седалището на ООН в Ню Йорк. Документът вече е подписан от повече от 50 държави, включително Австрия, Бразилия, Индонезия, Нова Зеландия и Южна Африка.