Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че американската администрация е информирана за прелитанията на руски самолети в опасна близост до американския кораб „Donald Cook” в Балтийско море и ги определя като несъответстващи на нормите за поведението на военни, предадоха информационните агенции.   

Междувременно Пентагона публикува снимки и видеозаписи, на които е заснето как те прелитат агресивно, на близко разстояние до „Donald Cook”.

По-рано беше съобщено, че руски самолети Су-24 буквално са симулирали, че атакуват кораба. Стана ясно, че е имало над 10 прелитания, като разстоянието до плавателния съд е скъсено до по-малко от 10 метра.

"Станалото никак не съответства на професионалните норми за поведение на военни сили, действащи в непосредствена близост, в международното водно и въздушно пространство.” - заяви Ърнест на брифинг във Вашингтон.

След това европейското командване на въоръжените сили на САЩ разпространи изявление, в което изразява дълбоко безпокойство въ връзка с „рисковите и непрофесионални руски въздушни маневри”.

„Тези действия могат съвсем излишно да ескалират напрежението между страните и да доведат до погрешно действие или инцидент, при който може да се стигне до сериозни наранявания или гибел на хора.” – предупреждават американските военни.

По-рано представителят на Пентагона Стив Уорън нарече поведението на руските пилоти „провокативно и непрофесионално”.