Отговарящият за енергийната политика на САЩ в кабинета на президента Джордж Буш - Самюъл Бодмън е на посещение в Ирак, съобщава АП.

Целта на визитата му е да изрази подкрепата си и да осигури „гръб" на новото правителство в Ирак, уточняват от агенцията.

При пристигането си в иракската столица Самюъл Бодмън обяви, че е готов да помогне за намирането на решение на проблеми, свързани с енергийния и електрическия сектор, които създават редица главоболия на иракския народ.

Припомняме, че много от жителите на Багдад прекарват часове без електричество. Министър-председателят Нури Ал Малики обяви в навечерието на пристигането на Бодмън, че законодателите в Ирак тъкмо са приключили работата си по изработването на проектозакон, който ще даде възможност на много международни петролни компании да работят на територията на страната.

В специално изявления Нури Ал Малики заявява, че развиването на иракската петролна индустрия е многообещаващо, тъй като Ирак е втора в света по петролни запаси.

Припомняме, че в Ирак при едни от най-честите бунтовнически нападения са прекъсвани електропроводи или пък са взривявани петролопроводи.

Припомняме, че вчера иракският премиер Нули Ал Малики се срещна в Багдад с отговарящия за търговската политика на САЩ от кабинета на Буш - Карлос Гуитереш, миналата седмица пък в иракската столица на посещение бе американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд.